Hashtag: #makan2

250,161 Posts

Top Posts

Saya doakan kita di Segerakan ke sana...⁣⁣ Umroh Tahun ini.....⁣⁣ Haji Tahun Depan.....⁣⁣ Aamiin⁣ ya Allah ya Robbal Alamin...⁣⁣ ⁣ ⁣⁣ ____⁣⁣ 📌 Mari kita sebarkan ilmu kebaikan walaupun semenit, insya Allah akan menjadi ladang Amal Jariyah buat diri anda dan orng lain.⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣. ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣. Follow ⏩ @sejuta_resep Follow ⏩ @sejuta_resep ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ Follow ⏩ @sejuta_resep .⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣. . . #milacook #malaysiafood #malaysianfoodie #foodpornmalaysia #asampedas #foodmalaysia #jalanjalancarimakan #hartamas #laukkampung #hariraya #putrajayafooddelivery #ipohfood #kakimakan #sedapsangat #makanfree #foodinkmalaysia #jommakan #sayajualmakanan #makan2 #akusukamakan #kudapkudap #fooddeliverykl #masakapahariini #kuih

  • 7,421
  • 22
  • 5 Days ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin . . Hujan lebat.... Balik sekolah kafa sumer nak maggie dulu.. Maggie kari tumis bawang n telo separuh masak... Edit Ada yang tanya.. Macam mana nak buat maggie macam dalam gambo tu.. Ni cara hakak... Guna kuali lagi senang😍... Tuang minyak agak2 tuk 4-5 bungkus maggie... Ketuk bawang putih dalam 5 ulas.. Tumis sampai naik bau... X letak cili api n bawang merah sb anak2 x tahan pedas yg kecik n bawang banyak dorang xsuka.. Dah naik bau masuk kan air panas coway. Air paip pun buleh asal air🤣.. Masukkan rencah maggie.. Xpayah letak semua pun xper rencah tu.. Ambik sesudu teh serbuk kari adabi atau babas kacau2 nak piowww.. Letak la perasa maggie ke, garam seimbangkan rasa... Pastikan kuah dah mengelegak... Baru Masuk kan maggie biar terendam ye... Terus letak telo sebiji2 4-5 penjuru.. Tutup degan penutup periuk kejap... Nak bagi telo tu cantik.. Mee maggie x payah kacau ambik kuah siram atas tu.. Klu lama2 atas api nanti lembik x sedap... Last masukkan sayur... Tutup api... Kuah lagi pekat lagi sedap... Siap boleh la Slurpppppp slurppppp.... credit : Suziana Binti Ismail‎ . #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 590
  • 7
  • 1 Day ago

Saya doakan kita di Segerakan ke sana...⁣⁣ Umroh Tahun ini.....⁣⁣ Haji Tahun Depan.....⁣⁣ Aamiin⁣ ya Allah ya Robbal Alamin...⁣⁣ ⁣ ⁣⁣ ____⁣⁣ 📌 Mari kita sebarkan ilmu kebaikan walaupun semenit, insya Allah akan menjadi ladang Amal Jariyah buat diri anda dan orng lain.⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣. ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣. Follow ⏩ @cemilan_mulut Follow ⏩ @cemilan_mulut ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ Follow ⏩ @cemilan_mulut .⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣. . . #milacook #malaysiafood #malaysianfoodie #foodpornmalaysia #asampedas #foodmalaysia #jalanjalancarimakan #hartamas #laukkampung #hariraya #putrajayafooddelivery #ipohfood #kakimakan #sedapsangat #makanfree #foodinkmalaysia #jommakan #sayajualmakanan #makan2 #akusukamakan #kudapkudap #fooddeliverykl #masakapahariini #kuih

  • 5,335
  • 16
  • 5 Days ago

🐙 SOTONG SUMBAT SCRAMBLED EGGS BAHAN² BUAT SCRAMBLED EGGS - 1 biji bawang merah besar (potong dadu) - 2 batang lada besar merah (hiris halus) - daun kucai (hiris halus) - sedikit garam - 6 biji telur . BAHAN² LADA KISAR - 10 tangkai lada kering - 2 biji bawang merah - 3 ulas bawang putih - 1 inci halia . BAHAN² UNTUK DITUMIS - bahan yang dah dikisar - 2 sudu sos cili - 1 sudu sos tomato - 1 sudu sos thai - 1 sudu garam - 1 sudu gula BAHAN² LAIN Beberapa ekor sotong, lidi penyocok & minyak masak . Suka Masak ? Suka Kuliner ? 𝐅𝐎𝐋𝐋𝐎𝐖 𝐃𝐔𝐋𝐔 𝐘𝐔𝐊 🍭⁣⁣⁣⁣ Follow @sejuta_resep Follow @sejuta_resep Follow @sejuta_resep Follow @sejuta_resep 🎫🎫🎫🎫🎫🎫🎫🎫🎫🎫 Untuk Inspirasi Resep Harian Tiada Henti 😘 . repost @dapurjomblo #milacook #malaysiafood #malaysianfoodie #foodpornmalaysia #asampedas #foodmalaysia #jalanjalancarimakan #hartamas #laukkampung #hariraya #putrajayafooddelivery #ipohfood #kakimakan #sedapsangat #makanfree #foodinkmalaysia #jommakan #sayajualmakanan #makan2 #akusukamakan #kudapkudap #fooddeliverykl #masakapahariini #kuih

  • 1,042
  • 7
  • 3 Days ago

Kue yang sehat 😂 Jadi ide baru juga nih. . 𝐅𝐎𝐋𝐋𝐎𝐖 𝐃𝐔𝐋𝐔 𝐘𝐔𝐊 🍭⁣⁣⁣⁣ Follow @sejuta_resep Follow @sejuta_resep Follow @sejuta_resep Follow @sejuta_resep 🎫🎫🎫🎫🎫🎫🎫🎫🎫🎫 Untuk Inspirasi Resep Harian Tiada Henti 😘 . repost @resep_koki_rumahan #milacook #malaysiafood #malaysianfoodie #foodpornmalaysia #asampedas #foodmalaysia #jalanjalancarimakan #hartamas #laukkampung #hariraya #putrajayafooddelivery #ipohfood #kakimakan #sedapsangat #makanfree #foodinkmalaysia #jommakan #sayajualmakanan #makan2 #akusukamakan #kudapkudap #fooddeliverykl #masakapahariini #kuih

  • 293
  • 3
  • 17 Hours ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin . . COKLAT AIS KETAGIH Sape hantu coklat mmg akn puas hati dpt minum.. RESEPI COKLAT AIS KETAGIH (SUKATAN UTK BOTOL 1.5L) BAHAN2 -4 SUDU BESAR SERBUK COKLAT/COCOA BRAND VAN HOUTEN -7 SUDU BESAR SUSU PEKAT (IKUT KEMANISAN SENDIRI) -1 CAWAN AIR PANAS -1 CAWAN AIR MASAK -AIS SECUKUPNYA CARA2 -SATUKAN SERBUK COKLAT + SUSU PEKAT + AIR PANAS. KACAU BAGI HILANG KETUL2 SERBUK COKLAT.. -BILA DAH LARUT, MASUKKAN AIR MASAK.. KACAU.. -MASUKKAN AIS SECUKUPNYA.. SIAP.. JGN LUPA BACA BISMILLAH SEBELUM BANCUH AIR N SEBELUM MINUM YER 😊 **BOLEH JUGA CAMPUR DENGAN SUSU TEPUNG/SUSU CAIR.. Credit : Siti Norizan LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 1,469
  • 6
  • 4 Days ago

Aamiin.. doain mimin juga ya 😭😥 . . ================================ Support akun kami yang akan update segala jenis masakan dan kue setiap harinya. 😍 Follow @sejuta_resep 😇 Follow @sejuta_resep 😇 Follow @sejuta_resep 😇 ================================ - . #milacook #malaysiafood #malaysianfoodie #foodpornmalaysia #asampedas #foodmalaysia #jalanjalancarimakan #hartamas #laukkampung #hariraya #putrajayafooddelivery #ipohfood #kakimakan #sedapsangat #makanfree #foodinkmalaysia #jommakan #sayajualmakanan #makan2 #akusukamakan #kudapkudap #fooddeliverykl #masakapahariini #kuih

  • 1,589
  • 67
  • 2 Days ago

nak lagi resepi, boleh follow @resepiibu.my • • • • • • Roti Canai Homemade . 1/2 kg tepung gandum (saya guna cap ros) 1biji telur 2 sudu majerin 1sudu kecil garam(larutkan dalam air) 1/2 cawan air sejuk peti ais 2 sudu susu pekat . *tepung+majerin+susu jadikan serbuk roti *masukan air garam+telur *masukan air sikit2 sampai doh tak melekat kat tgn *bulat2 kan rendam dgn minyak(2 jam@lebih) *canaikan jd mcm dlm gambar *sedia utk di goreng😉 . Kredit: Izzah Hussin #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 846
  • 7
  • 1 Day ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin , , Omaigadd! Hmm good bak kata anak ain😂 . Sedap kot. Main taram je tu, tersedap pulak. Guna bahan ape ade je, bayangkan cuma 5 bahan je. Ain bagi nama strawberry cheesecake roll. hihi suka ati je. . Bahan-bahan: . Strawberry Cheescake Rolls Bahan-bahan: 10 keping kulit popia 250g cream cheese 6 biji strawberry (potong kecil) 2 sudu besar gula aising 4 titik esen vanilla *Tambahan gula aising untuk ditabur . Cara-cara: . 1. Pukul cream cheese dengan gula sehingga kembang. 2. Sudukan cream cheese di atas kulit popia. 3. Letakkan buah strawberry di tengah cream cheese dan tutup dengan lapisan cream cheese lagi. 4. Lipat popia macam biasa dan goreng sehingga kekuningan. 5. Tabur dengan gula aising dan sedia untuk dihidang. . Kredit: Hurun`lin Malik . #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 988
  • 3
  • 3 Days ago

Recent Posts

nak lagi resepi, boleh follow @resepiibu.my . Puding Lapis Santan Pelangi Bahan A 10g agar-agar tali (rendam 1 jam) 3 1/2 cawan air 1/2 cawan gula Sedikit gula batu Cara2: 1) Seperti biasa masak agar2 dgn air hingga larut agar2..masukkan gula & gula batu..kacau2 larutkan gula..tutup api Bahan B: 10g agar-agar tali 2 cawan air 1 1/2 cawan santan pekat (akak guna santan kotak 200ml..2 kotak..yg satu kotak tu guna separuh/setengah) 1/2 cawan gula 1 helai daun pandan (simpul) Secubit garam Pewarna ikut suka Cara-cara: 1) Masak agar2 dgn air hingga larut agar2..masukkan gula..kacau2 rata 2) Tuang santan (api sederhana) daun pandan & garam..sentiasa kacau..dah panas santannya..tutup api 3) Basahkan loyang/bekas kuih.. Nak tebal lapis dia..tuang 1 cawan adunan bahan B (warnakan)..nak nipis tuang 1/2 cawan..biarkan sederhana beku 4) Lapisan yg kedua. Tuang adunan bahan A perlahan2 atas lapis yg pertama.. Untuk lapisan yg seterusnya buat cara yg sama sehingga selesai 5) Masukkan dlm peti sejuk 2 jam.. Selepas tu boleh potong ikut suka. 6) Siap! Kredit: Dapur Kakzura #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 5
  • 0
  • 2 Minutes ago

Picit LOVE 💝💝💝 dulu ye kak 💯 . Puding Lapis Cincau..👍😍 Bahan2 20gm agar2 bertali..cuci..rendam 1 jam 5 cawan air 1 cawan gula 1 cawan cincau hitam..parut halus 1 tin susu cair 1 sudu besar tepung jagung..bancuh dengan sedikit air 1 sudu kecil esen vanilla Secubit garam Sedikit pewarna merah/pink + sirap rose Cara2: 1) Masak agar2 dengan air hingga larut agar2..kemudian gula..kacau sekata 2) Masukkan susu cair..kacau dulu..masukkan pula tepung jagung..esen vanilla dan secubit garam..sentiasa kacau2..jangan sampai mendidih..tutup api 3) Bahagi adunan agar2 dua bekas..lebihkan agar2 untuk warnakan merah/pink + sirap rose..satu bekas adunan agar2 campur dengan cincau..kacau rata 4) Sedia loyang 8x8..tuang 1 cawan agar2 pink dalam loyang..biarkan sederhana beku..kemudian 1 cawan agar2 cincau..biarkan juga sederhana beku..buat sehingga habis adunan agar2 kedua2nya..setiap lapisan 1 cawan agar2 5) Sejukkan dalam peti sejuk 3 - 4 jam.. Boleh keluarkan puding tu dan telangkupkan atas alas yang rata..boleh potong Credit dapur_kakzura Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda

  • 13
  • 1
  • 9 Minutes ago

Picit LOVE ye kak ❤️ • • • • • • . Saya rasa bersalah kalau tak share resepi ni dengan tuan puan kerana air ni teramat sedap!! Bahan-bahan: - Satu tin susu sejat - Setengah tin susu pekat - Satu tin buah laici - Satu biji buah naga - Dua biji buah manga - Cincau - Ais Cara-cara: Susu pekat dibancuh bersama 2 cawan air panas. Tambah lagi dua cawan air. Campur semua bahan. Kredit: Zaky Mat Ali. . Jom follow @resipicake 🥧

  • 13
  • 1
  • 20 Minutes ago

Apam pandan gula merah, sumpahh sedappppppp! Jom buat.. Nahhh ni resepinya.. Resepi👇 UntukBancuhanYis.. Stengah cwn air suam.. 4sb gula..klu nak manis lg boleh tambah ya 1peket yis.. Caranya.. Satukan semua bahan dlm bekas..kacau pastu biar dia naik n bebuih..klu x naik maknanya yis rosak.. Bahan lain.. 2cwn tepung gandum.. 1sk perisa n pewana pandan.. 1sb gula merah.. Kelapa parut..kukus sekejab Skit garam.. Air..untuk bancuhan CaraNya.. Tuang tepung dlm bekas pastu tuang yis kacau serata tuang air sikit demi skit..bancuhan harus seperti susu pekat manis ya...biar bancuhan td naik 2kli ganda..bekas bancuhan harus tutup ya..akak guna tudung periuk ja..bila bancuhan dah naik bahagikan adunan dah boleh boh pewana..yg gula merah tu kacau ja dlm bancuhan sampai gula td hancur..panaskan periuk kukus..sapu minyak pada acuan dah boleh tuang bancuhan td..klu nak guna acuan kecik kukus selama 10 minit..klu nak guna acuan besar kukus selama 35mimit..siap..kelapa parut harus kukus sekejab ya..pastu dah boleh gaul dgn garam..siap Kredit : masni bahari LIKE & SHARE #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 8
  • 0
  • 31 Minutes ago

nak lagi resepi, boleh follow @dapur.miera Masak nasi dengan kaedah kukus macam ni amat praktikal untuk keluarga yg bersaiz kecil macam saya. Hasilnya nasi sangat lembut, dan tak berkerak di dalam periuk.Juga tak cepat basi taw! 3 orang 3 mangkuk nasi.😁 Jimat kann... Cara penyediaan ada pada setiap gambar. Cubalah! Kredit:rozelhomemadecooking LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 25
  • 0
  • 35 Minutes ago

Selamat jumat...soto banjar nya udh ready..yukss buruan order.sblm kehabisan👍👍#kulinerpontianak #soto #sotobanjar #sotobanjarninikacil #makananpontianak #makan2 #breakfast #lunch #dinner #kuah

  • 2
  • 0
  • 51 Minutes ago

nak lagi resepi, boleh follow @dapuribu.my Pau Gebu Gebas 😍😍😍 Pau boleh dipelbagaikan rasa dengan inti sama ada manis dan juga pedas. Bahan-bahan: 3 cwn tpg gndum 1 1/2 sdu kcl mauripan 1 sdu kcl baking powder 2 sdu bsr myk mask 1sdu bsr gula Cara memasak: Gaul smua di atas Bru masuk air… Uli jdi doh.. Uli lama sikit.. Tu yg buat dia gebu tu Buat bulat2 bg abih.. Letak inti.. Peram 1 jam.. Kukus 7 ke 8 mnt Kredit: Rozita Ramli #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454

  • 60
  • 0
  • 54 Minutes ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • Karipap pusingggg ....Sedap makan musim hujan2 ni.....Ni saya share resepi karipap yang sya buat utk jual... Resepi karipap pusing.. DOH 1: tepung 1kg, telur 1bijik, minyak masak 1cawan,majerin 3 sudu besar,air garam 2 sudu kecik (agak2 bg doh ni bagi ada rasa masin2 skit), air ais 2 cawan. (letak sikit2 uli sampai doh tu xjadi terlalu keras n tak terlalu lembut) *panaskan minyak masak bersama majerin sampai majerin cair...* Pecahkan telur dalam tepung uli, masukkan ayaq garam uli lagi, masukkan majerin & minyak masak yg dipanaskan tadi uli lepastu masokkan air ais sedikit demi sedikit uli sampai doh jadi cun mcm dalam gambar okay! Doh 2: Majerin dan tepung yang ni agak2 ja tau sampai dough jadi mcm dalam gmbar.. Refer gambar untuk tengok STEP 1-7 untuk hasilkan karipap pusing cantik, comei, montoks segak cun melecun! SELAMAT MENCUBA SEMUA 😊😊😊 -Tips goreng karipap caantik xda gelembung2 masukkan karipap dalam minyak yang tak panas sangat..Elakkan letak karipap masa minyak terlalu panas..Kalau rasa minyak panas sgt tambah minyak baru masukkan karipap- P/S: sapa rasa susah renyah nak buat meh laaa pm saya saya tlong buatkan n deliver sampai depan pintu rumah tapi area SG PETANI KEDAH ja tauuu 😊😊😊 Kredit Resepi : nurul syuhada rozali . Jom follow @resepimasaksedap

  • 204
  • 3
  • 1 Hour ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • Kuih bakar pandan ni...Sis suka atasnya tabur bijan byk begini😋😋😋...Sapa yg sama mcm sis msk cara gini...ke gaku...🤭😁😁 3 caw tpg gandum 2 caw gula 5 caw santan 2 biji telor Sedikit pes pandan,garam,pewarna ijau, 3/4caw minyak masak Bancuh bahan tadi..blander Loyang sapu majerin Kredit Resepi : norizah othman . Jom follow @resepidelicious

  • 282
  • 4
  • 1 Hour ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • Resepi Chiffon cake Sangat lembut dan ringan kek chiffon pandan.. klu buat ni berebut2 anak mkn, nak2 br klua oven.. anak2 da tgu nak mkn.. tak sabar katenya.. tapi resepi ni senang sgt.. korang buat mesti jadi. RESEPi 5 biji kuning telur 4 sudu besar gula 1 sudu air daun pandan 1/2 cawan susu cair/ susu fresh 1 cawan tepung kek* 1Sudu tepung jagung* Sedikit garam* sedikit pewarna hijau Satukan Susu, minyak jagung dan gula dalam satu bekas kacau sampai sebati.. Lepas sebati masukkan telur kuning satu persatu dan kacau (tak perlu guna mixer) Ayak bahan bertanda dan masukkan kedalam adunan kuning telur. Kacau hingga sebati mangkuk lain yg berisi telur putih dr 5 biji td, mixer sampai kembang dan bertanduk, jd merigue yg halus.. siap mixer campurkan bahan2 yg da sebati tu dan pewarna hijau kacau kaup balik . loyang yg da siap di alas kertas minyak.. masukkan dlm loyang bakar dlm suhu 180' masa dlm 20minit tp depends jugak pd oven korang.. jgn lupa panaskan dlu oven tu.. bakar dgn semangkuk air. sbb nti permukaan kek tu jd cantik... Kredit Resepi : nor nafisah jaa’far . Jom follow @resepikitchen

  • 64
  • 2
  • 1 Hour ago

#Repost @terasalaperbaper • • • • • Tag Temanmu yang mungkin suka ini . follow :👉 @cahyanidailywear follow :👉 @cahyanidailywear follow : 👉@cahyanidailywear . . Ide Makan hari Ini FOLLOW 👉 : FOLLOW 👉 @terasalaperbaper FOLLOW 👉 @terasalaperbaper FOLLOW 👉 @terasalaperbaper . credit : dm me please #makanmakan #makanmurah #makananindonesia #makanterus #makananenak #buburayam #makankenyang #makan2 #makanbareng #makanminum #makansiang #ayambakar #gofoodpromo #wowkuliner #nasiuduk #jktfoodlover

  • 1
  • 0
  • 2 Hours ago

Picit LOVE ye kak ❤️ • • • • • Apam Pisang Simple Sukatan Cawan Gebu😍 Credit DM ye kak 😊 Bahan-bahan Resepi Apam Pisang Gebu Sukatan Cawan 3/ 4 cawan gula pasir 1 cawan minyak masak 3 biji telur gred A 2 cawan tepung gandum 1 sdt baking soda 1 sdt baking powder 5 biji pisang berangan@ 10-11bj pisang emas . Cara Cara Masak Resepi Apam Pisang Simple Sukatan Cawan 1. Masukkan semua bahan kecuali hirisan pisang ke dalam blender .. kisar hingga sebati..peram adunan selama 30minit.. 2. Panaskan air kukusan hingga air mendidih.. api sederhana yer.. sapu minyak pada acuan.. masukkan adunan 3/4 acuan.. letak hirisan pisang.. kukus selama 15- 18minit Selamat Mencuba. . Jom follow @resipicake 🥧

  • 55
  • 2
  • 2 Hours ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • picit air asam je td😆ad lebih seko tt punya lh😬korang nk resepi follow kami rapat2,free nnt kami share😚 Bahan2 5 ekor ikan kembung 2 ulas bawang merah besar diricih 6 biji cili padi-diricih 1 biji cili besar merah dipotong 2 cm belacan - dibakar & dtenyeh. 1 biji tomato-dipotong dadu 3 s/b asam pes asam jawa 2 biji limau kasturi 1sudu kfc kerisik Garam & gula. Cara2:- 1-Ikan direbus dgn asam keping,secubit garam dan sedikit air. 2-Biarkan ikan mendidih dan masak. 3-Angkat ikan dan ketepikan.Buangkan asam keping yg telah direbus tadi. 4-Bancuh air rebusan dgn bhn ricih (tambah air lg jika inginkan kuah yg lebih). 5-Masukkan bhn yg dipotong dadu dan dihiris tadi (tomato + cili merah,cili padi & bawang besar). 6-Masukkan pes asam jawa & perahkan 2 biji limau kasturi. 7-Masukkan blacan,kerisik,bubuh garam & gula,gaulka sebati. 8-Sesuaikan rasa & kepekatan kuah yg diingini. 😇😋Siram atas ikan rebus tadi, hidangkan dgn nasi panas. kredit: nurul hawa nadila sari Jom Jom Follow kak @resepikitchen @resepikitchen

  • 269
  • 1
  • 4 Hours ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • KUIH SERIAYU Bahan 2 cawan tepung gandum 1 cawan gula halus 1 cawan santan - kisarkan segenggam kelapa parut dan 4 helai daun pandan (potong2) dgn 1 cawan air.. Tapiskan untuk dapatkan 1 cawan santan tadi . 2 biji telur gred B 1 sudu kecil ovellet (penuh) 1 sudu kecil esen vanilla 1 sudu kecil pewarna hijau 1 biji kelapa parut putih + sedikit garam + 1 sudu tepung gandum/tepung ubi.. Gaul sebati Cara2 : . ▶Mixer gula dgn telur hingga kembang (nampak putih) berhenti sekejap . ▶Masukkan ovellet, esen vanilla dan pewarna hijau..sambung mixer hingga rata..tuang santan berselang seli dgn tepung sehingga habis . ▶Panaskan kukusan hingga betul2 mendidih..acuan sapu minyak..masukkan kelapa tadi dlm acuan..tekan kemas . ▶Tuang adunan penuh sama paras acuan..air betul2 mendidih..kukus selama 15 minit..api sederhana besar . ▶Agak2 dah suam..boleh keluarkan kuih dari acuan kredit: zura zul . . . Jom follow @resepidelicious

  • 207
  • 1
  • 4 Hours ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • Talam gula merah. Kuih lama yg tetap disukai ramai. Sy share utk yg nak cuba buat. InshaAllah jadi klu ikut betul2 resepi ni. Kuih ni klu kita angkat boleh goyang bg tgedik2 😅 Resepi Talam Gula Merah 1st step sapu loyang dgn minyak masak dan lapikkan dgn plastik. Ketepikan. Lapisan Bawah (gula merah) 1cawan gula merah masak bersama 1cawan air. Ketepikan. Suka manis blh tambah sedikit gula putih. 1 1/2 cawan tepung gandum 1sdb tepung ubi 1sdb air kapur (jgn pekat sgt) 1sdb kicap pekat (sy guna jenama jalen) ni utk bg color cantik. Tak de efek rasa. 2 cawan air Air gula merah satukan dgn air biasa jdkan 3cawan air. Jgn lebih ye. Satukan kesemua tepung, air kapur, kicap dan gula pasir klu nk tambah la. Sy mmg pakai gula merah je. Tapiskan. Masukkan dlm kuali, kacau sehingga naik wab. Jgn sampai pekat. Masukkan dlm loyang kukus 15- 20minit dgn api agak besar. Lapisan atas 2 1/2 cawan santan pekat (tp jgn pekat sgt2 tau, tambah air klu pekat sgt2 santan tu) 1 1/2 cawan tepung beras 1 sdk garam atau secukupnya la Satukan semua kacau sebati. Tapiskan. Masukkan dlm kuali kacau sehingga naik wap. Tuang diatas lapisan gula merah tadi. Kukus lg 25minit atau sehingga masak. Sejukkan dan boleh potong dgn pisau plastik credit : Shakinah Zainal‎ . Jom follow @resepimasaksedap

  • 435
  • 4
  • 4 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya COKLAT AIS KETAGIH Sape hantu coklat mmg akn puas hati dpt minum.. RESEPI COKLAT AIS KETAGIH (SUKATAN UTK BOTOL 1.5L) BAHAN2 -4 SUDU BESAR SERBUK COKLAT/COCOA BRAND VAN HOUTEN -7 SUDU BESAR SUSU PEKAT (IKUT KEMANISAN SENDIRI) -1 CAWAN AIR PANAS -1 CAWAN AIR MASAK -AIS SECUKUPNYA CARA2 -SATUKAN SERBUK COKLAT + SUSU PEKAT + AIR PANAS. KACAU BAGI HILANG KETUL2 SERBUK COKLAT.. -BILA DAH LARUT, MASUKKAN AIR MASAK.. KACAU.. -MASUKKAN AIS SECUKUPNYA.. SIAP.. JGN LUPA BACA BISMILLAH SEBELUM BANCUH AIR N SEBELUM MINUM YER 😊 **BOLEH JUGA CAMPUR DENGAN SUSU TEPUNG/SUSU CAIR.. Credit : Siti Norizan LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 145
  • 0
  • 10 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya COKLAT AIS KETAGIH Sape hantu coklat mmg akn puas hati dpt minum.. RESEPI COKLAT AIS KETAGIH (SUKATAN UTK BOTOL 1.5L) BAHAN2 -4 SUDU BESAR SERBUK COKLAT/COCOA BRAND VAN HOUTEN -7 SUDU BESAR SUSU PEKAT (IKUT KEMANISAN SENDIRI) -1 CAWAN AIR PANAS -1 CAWAN AIR MASAK -AIS SECUKUPNYA CARA2 -SATUKAN SERBUK COKLAT + SUSU PEKAT + AIR PANAS. KACAU BAGI HILANG KETUL2 SERBUK COKLAT.. -BILA DAH LARUT, MASUKKAN AIR MASAK.. KACAU.. -MASUKKAN AIS SECUKUPNYA.. SIAP.. JGN LUPA BACA BISMILLAH SEBELUM BANCUH AIR N SEBELUM MINUM YER 😊 **BOLEH JUGA CAMPUR DENGAN SUSU TEPUNG/SUSU CAIR.. Credit : Siti Norizan LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 87
  • 0
  • 10 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya . MONTE CRISTO SANDWICH 😍😍😍 Bahan-bahan: roti gardenia chicken loaf ayamas chesdale mayonis/honey mastard cili sos/strawberry jam telur breadcrumbs Cara-cara refer kat video. Kredit: Kuali Helena #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 88
  • 0
  • 10 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya . MONTE CRISTO SANDWICH 😍😍😍 Bahan-bahan: roti gardenia chicken loaf ayamas chesdale mayonis/honey mastard cili sos/strawberry jam telur breadcrumbs Cara-cara refer kat video. Kredit: Kuali Helena #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 78
  • 0
  • 10 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya . • • • • • • Karipap Size acuan 5530 Sekilo tepung cap kunci... 3/4 cawan lebih sket minyak.. Saya guna cawan matrik.. Majerin sket je.. 2 cawan air ikut sama byk minyak.. Campur gula dan garam sikit.. 2 sudu makan air kapur jernih.. Kdg letak kdg tak.. Cara2.. Panaskan minyak ngan majerin sikit tu.. Gaul sampai jadi serbuk.. Dan masukkan air separuh dalam Bm.. Masukkan tepung dalam bm dgn air kapur tadi.. Bread maker da uli separuh masukkan balance tepung dan masukkan air last.. Biar die uli smpai benti Bread maker.. Kuarkan doh.. Dan bulat2 kan.. Da siap bulat.. Letak dalam bekas tertutup.. Peram dalam. 1 ke 2 jam.. Inti: Keledek Kentang Ayam Serbuk kari daging pedas Bawang Daun sup Garam Gula Air Cara-cara: Rebus keledek bersama kentang.. Toskan bila empuk.. Tumis bawang... Masukkan ayam... Goreng2 sekejap.. Masukkan rempah kari.. Masukkan garam.. Masukkan gula..kacau2.. Masukan chicken stok.. Masukkan air..masukkan kentang. Biar die pekat. Kacau2 sampai masak. Siap! Kredit: Noraini Mohd Jizam #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 140
  • 2
  • 10 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya . • • • • • • Karipap Size acuan 5530 Sekilo tepung cap kunci... 3/4 cawan lebih sket minyak.. Saya guna cawan matrik.. Majerin sket je.. 2 cawan air ikut sama byk minyak.. Campur gula dan garam sikit.. 2 sudu makan air kapur jernih.. Kdg letak kdg tak.. Cara2.. Panaskan minyak ngan majerin sikit tu.. Gaul sampai jadi serbuk.. Dan masukkan air separuh dalam Bm.. Masukkan tepung dalam bm dgn air kapur tadi.. Bread maker da uli separuh masukkan balance tepung dan masukkan air last.. Biar die uli smpai benti Bread maker.. Kuarkan doh.. Dan bulat2 kan.. Da siap bulat.. Letak dalam bekas tertutup.. Peram dalam. 1 ke 2 jam.. Inti: Keledek Kentang Ayam Serbuk kari daging pedas Bawang Daun sup Garam Gula Air Cara-cara: Rebus keledek bersama kentang.. Toskan bila empuk.. Tumis bawang... Masukkan ayam... Goreng2 sekejap.. Masukkan rempah kari.. Masukkan garam.. Masukkan gula..kacau2.. Masukan chicken stok.. Masukkan air..masukkan kentang. Biar die pekat. Kacau2 sampai masak. Siap! Kredit: Noraini Mohd Jizam #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 72
  • 0
  • 10 Hours ago

nak lagi resepi, boleh follow @resepiibu.my Begedil Daging Bahan-bahan: 1 kilo kentang (dikupas kulitnya, dipotong bulat) 250 gram daging cincang (goreng dengan sedikit garam hingga kering) 2 biji putih telur (masukkan sedikit garam) 1/2 cawan bawang goreng secukup daun sup/daun bawang (dihiris) 2 sudu teh serbuk lada putih garam secukup rasa Minyak masak Cara-cara: 1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng kentang yang telah dipotong bulat dan angkat setelah kentang masak. Toskan. Kemudian tumbuk sehingga lumat. 2. Masukkan daging cincang, serbuk lada putih, daun sup/bawang, bawang goreng, dan garam. Gaul hingga rata dan sebati. 4. Bentukkan bulat-bulat dan celupkan dengan putih telur sebelum digoreng dalam minyak panas. 5. Goreng sehingga garing atau kuning keemasan. Angkat dan toskan. #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 74
  • 1
  • 11 Hours ago

nak lagi resepi, boleh follow @dapuribu.my⠀ ⠀ CORNDOG CHEEZY LELEH 🧀⠀ ⠀ Bahan-bahan (10-15 stick):⠀ ⠀ Lidi/Bamboo Chopstick⠀ Hotdog⠀ Mozarella cheese block⠀ Breadcrumbs⠀ ⠀ Bahan-bahan salut tepung:⠀ ⠀ Tepung gandum - 2 cawan⠀ Serbuk penaik - 2 sudu besar⠀ Garam - 2 sudu kecil⠀ Gula - 2 sudu kecil⠀ Yis - 6 gram⠀ Susu full cream - 2 cawan⠀ Telur - 1 biji⠀ ⠀ Cara-cara: ⠀ ⠀ Cucuk hotdog/moza cheese dkt stick lidi/bamboo chopstick mengikut citarasa anda. Dan buat bancuhan salut tepung. Kacau & gaul semua bahan salut tepung sampai sebati, jangan terlalu cair & jangan terlalu pekat. Chillkan 15 minit dalam peti ais & keluarkan & gaul semula. Masuk bancuhan tepung dalam gelas yg tinggi supaya senang nak celup stick dalam tu. Dah celup, gaulkan/golek dekat breadcrumbs ( serbuk roti sampai bersalut semuanya ) & last sekali boleh terus goreng dan boleh juga frozenkan ☺️⠀ ⠀ Kredit: Aleen Shinara⠀ ⠀ #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler#malaysiafood #makanmakanmakan⠀ ⠀ Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454

  • 420
  • 2
  • 12 Hours ago

♥️BREAKFAST➕LUNCH➕DINNER♥️ ♥️HipSteR KamPunG FooD ArT™️♥️ ———————————- @kafeadikkakak🌿 ———————————- ⏰☝🏼7:30am-2:30 pm 🕰☝🏼6:30pm-11:00 pm ⛔️☝🏼Cuti: ❌ISNIN❌ (Cuti Am buka) ✅Jenuh pilih menu🍳🥘🌭🍔🥪🍗🍮 ✅Tpt luaih utk 100 org +++👨‍👩‍👧‍👦👨‍👩‍👦‍👦👨‍👩‍👧‍👧 ✅Hiasan org seni, pokok keliling & berbumbung ———————————- ✅SARAPAN-WESTERN-NASI LEMAK ZAM ZAM-MASAKAN ALA-THAI-SATAY-OTAK2-CHAR KUEY TEOW-KUEY TEOW UDANG & KERANG-NASI AYAM-NASI TANG NI🔥 ———————————- 🚗 ☝🏼ALAMAT: No. 30, Bt 2, Jln Langgar, 05460 Alor Setar, Kedah ———————————- ✅3min dari PLUS Alor Setar UTARA 👉🏼Keluar Tol Alor Setar Utara belok kiri (ke arah pekan), SOUQ Bukhary & Masjid Al-Bukhary sblh kanan.. Flat Alor Malai kiri.. 👉🏼Kafe SELEPAS Nurha’s Restoran (sblh kiri & corner) 👉🏼Kafe SEBELAH kedai kereta terpakai Denai Prima & pencawang TNB 👉🏼& SEBELUM Pasaraya SCH/Shell.. ———————————- ✅🌐Waze/Google:Kafe Adik Kakak ———————————- TQ♥️Jemput mai noh♥️ 谢谢♥️来试吃我们的kafe♥️ ———————————- #kafeadikkakak #alorsetar #kedah #亚罗士打 #makan #jjcm #alorsetarcafe #kedahan #kedahseratarata #makan2 #makanmana #jjcmkedah #foodhuntermalaysia #igmalaysia #kedahfoodporn #malaysianfood #foodpornmalaysia #FoodBlogger #gengmakan #lepaking #kakimakan #hipstercafe #kedahfood #viralmalaysia #foodstagram #vscomalaysia #instafood #vscofood #foodhuntermalaysia

  • 17
  • 0
  • 12 Hours ago

♥️BREAKFAST➕LUNCH➕DINNER♥️ ♥️HipSteR KamPunG FooD ArT™️♥️ ———————————- @kafeadikkakak🌿 ———————————- ⏰☝🏼7:30am-2:30 pm 🕰☝🏼6:30pm-11:00 pm ⛔️☝🏼Cuti: ❌ISNIN❌ (Cuti Am buka) ✅Jenuh pilih menu🍳🥘🌭🍔🥪🍗🍮 ✅Tpt luaih utk 100 org +++👨‍👩‍👧‍👦👨‍👩‍👦‍👦👨‍👩‍👧‍👧 ✅Hiasan org seni, pokok keliling & berbumbung ———————————- ✅SARAPAN-WESTERN-NASI LEMAK ZAM ZAM-MASAKAN ALA-THAI-SATAY-OTAK2-CHAR KUEY TEOW-KUEY TEOW UDANG & KERANG-NASI AYAM-NASI TANG NI🔥 ———————————- 🚗 ☝🏼ALAMAT: No. 30, Bt 2, Jln Langgar, 05460 Alor Setar, Kedah ———————————- ✅3min dari PLUS Alor Setar UTARA 👉🏼Keluar Tol Alor Setar Utara belok kiri (ke arah pekan), SOUQ Bukhary & Masjid Al-Bukhary sblh kanan.. Flat Alor Malai kiri.. 👉🏼Kafe SELEPAS Nurha’s Restoran (sblh kiri & corner) 👉🏼Kafe SEBELAH kedai kereta terpakai Denai Prima & pencawang TNB 👉🏼& SEBELUM Pasaraya SCH/Shell.. ———————————- ✅🌐Waze/Google:Kafe Adik Kakak ———————————- TQ♥️Jemput mai noh♥️ 谢谢♥️来试吃我们的kafe♥️ ———————————- #kafeadikkakak #alorsetar #kedah #亚罗士打 #makan #jjcm #alorsetarcafe #kedahan #kedahseratarata #makan2 #makanmana #jjcmkedah #foodhuntermalaysia #igmalaysia #kedahfoodporn #malaysianfood #foodpornmalaysia #FoodBlogger #gengmakan #lepaking #kakimakan #hipstercafe #kedahfood #viralmalaysia #foodstagram #vscomalaysia #instafood #vscofood #foodhuntermalaysia

  • 27
  • 0
  • 12 Hours ago

Customers dari Karak ni undecided nak makan Mee Kari or Nasi Goreng Sardine sebab customers lain recommended kata both sedap 😊 *Sessi ramah-mesra sesama customers* Gambar courtesy of Dato Wan. Thank you kak 😊 #bakerikuantan #bakericafe #bakerihalal #makanmanakuantan #makan2 #meekarisedap #nasigorengsardin #lunchkuantan #happycustomers

  • 6
  • 0
  • 13 Hours ago

nak lagi resepi, boleh follow @resepiibu.my MASH POTATO 😋😍😘 Bahan-bahan untuk kentang putar: 8 biji kentang 1 kotak kecil susu segar sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar) secukup rasa serbuk lada hitam dan lada sulah Cara-cara: 1. Kentang dikupas kulitnya dan dipotong 2. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 10 hingga 15 minit dengan api sederhana. 2. Bila kentang sudah empuk, toskan air 3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek. 4. Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau nak pedas boleh letak lebih. 5. Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan lenyek lagi sehingga rata..sy guna hand blender nk senang.. Dpt texture halus. Bahan-bahan Sos (Gravy): - 1 labu bawang besar (dadu) - 2 ulas bawang putih (dadu) - 4 sudu butter - 2 sudu tepung gandum@ jagung - 2 kiub ayam - lada hitam dan sulah - 2 1/2 cawan air Cara-cara: 1. Cairkan butter dalam kuali dan tumiskan bawang (api sederhana). Biarkan dia bertukar warna sedikit perang (warna caramel ) 2. Masukkan tepung gandum/ jagung kacau terus ye sehingga tepung jadi warna coklat atau sehingga warna sos yang korang suka. 3. Masukkan air (sikit2 smbil kacau) dan kacau sehingga sebati.tutup api masuk blender.. Blend sampai semua hancur. Masak balik atas api sederhana. 4. Masukkan kiub ayam dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa mengikut citarasa 5. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air. 6. Kacau sehingga rata dan tutup api. Jika sos kentang putar berketul, masukkan sos ke dalam blender dan blend sampai tak berketul. Kredit: Dapur Cik Lyn #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 177
  • 1
  • 13 Hours ago

Beh ngiler banget nie, tag teman kalian biar ngiler bareng2 😁 🔴 Pengen dapet update video setiap hari? 🔴 . 👫 Klik tombol FOLLOW di 👉 @gila_makan.id 👫 Klik tombol FOLLOW di 👉 @gila_makan.id 👫 Klik tombol FOLLOW di 👉 @gila_makan.id . . ================================ . Hoby masak follow juga @resepmasakanenak_ . Cr : dm me #makanmakanmakan #makanmakan #sukamakan #makan2 #makanterusss #makanyuk #makananrumahan #makananunik #makanmalam #makanenak #martabak #hobimakan #makananviral #jktfooddestination #mgdalenaf #tanboykun #nexcarlos #hobymakan #makanterus #tradisionalfood #resepsedap #makanankhas #reseproemahku

  • 17
  • 0
  • 13 Hours ago

Crispy Burger 🔛 Mai singgah tengok bola,at @enjoyscorner sambil layan @white_crispyburger 👍🍔 #whitecrispyburger #enjoyscorner #lepaksantai #makan2 #kamiOK

  • 19
  • 0
  • 13 Hours ago

Picit LOVE 💗 dulu ya kak 😊 • • • • • ni namanya kuih Bright Eye Susan update resepi 2 ketul butter 1 1/2 cawan gula kuning telur shja 2biji esen vanila 1cwn tepung jagung 2 sudu besar tepung kastad 5 cwn tepung gandum badam cincang strawberi filling pukul butter dgn gula smp kembang masukkan telur sebiji2 pukul smp kembang masukkan esen vanila masukkan tepung jagung,tepung kastard & tepung gandum yg diayak sekali gaul sebati smp boleh bentukkan doh bulatkan doh kecil2 celup doh dalam putih telur celup pulak dalam badam cincang buat lubang ditengah2 pipingkan strawberi filling bakar dlm suhu 160'c 25minit mengikut oven masing2.. adunan ni dpt dlm 170++ biji.. kalau nk buat sikit just kurangkan bahan je..(butter 1 ketul) Kredit Resepi : amira othman Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda

  • 305
  • 3
  • 13 Hours ago

. Assalamu'alaikum . Sudah mkan malamkah..... Masak apa hari ini? . Nasi liwet teri, tumis tauge, tahu tempe ayam goreng, ikan asin, timun dan sambel terasi 😍 Alhamdulillah....👍🏻 . NASI LIWET TERI🍚 Oleh Isna Sutanto 3 cup beras 8 buah cabe rawit Pete, goreng sebentar Teri goreng Air secukupnya, saya sampai batas 3ruas jari Minyak untuk menumis . Bumbu: 8 buah bawang merah iris 5 siung bawang putih 2 lmbr daun salam 1 lmbr daun pandan, ikat 1 btg sereh, geprek 2 ruas lengkuas, geprek penyedap rasa secukupnya 1-2 sdt garam 1/2 sdt merica bubuk . Cuci beras hingga bersih, masukan ke dalam panci kastrol. Tumis bumbu hingga harum, masukkan dalam panci, tambahkan air hingga tiga ruas. Aduk rata. Masak dengan api keci kurang lebih 30 menit, hingga airnya sat. Tata ikan teri, cabe rawit dan pete. Tutup, biarkan sampai nasi benar-benar tanak. Aduk. Sajikan #makanmalam #makanmalamku #makanmalamsehat #makanmalamjogja #makanmalamkami #makanmalambersama #makanankekinian #makan #makansehat #makanenak #makansiang #makanterus #makananrumahan #makanbesar #makanbanyak #makanpagi #makan2 #makananjakarta #makanyuk #makananhits #makanansedap #makananmurah #makananindo #makanankorea #makankenyang #makanringan

  • 81
  • 1
  • 14 Hours ago

Assalamualaikum..😘 Tgh rajin ni.. Lebih inti cucur badak hari tu akak buat pulut panggang debab2..punya la lama tak buat pulut panggang..buatt jugaa..boleh makan puas2..😊😀 . . PULUT PANGGANG INTI SAMBAL IKAN BAHAN (untuk 20 biji) INTI SAMBAL IKAN : . 4 ekor ikan selayang/sardin (direbus dgn asam keping & garam) 8 biji cili kering (dibuang biji)* 5 ulas bawang merah* 1 ulas bawang putih* 1/2 inci halia* 5 sb gula pasir 1+1/2 sk garam halus 4 sb santan pekat . 👉Dikisar halus bahan bertanda * CARA2 : | 👉Tumbuk isi ikan rebus..ketepikan 👉Tumis bahan kisar dgn sedikit minyak.. masukkan santan pekat 👉Bahan tumisan dah nampak k nak kering airnya..masukkan isi ikan yg ditumbuk tadi 👉Perasakan dgn gula & garam 👉 Masak api perlahan..sentiasa kacau sampai sambal kering & berderai 👉Sejukkan 👉Sambal wajib rasa manis2 sikit baru sedap UNTUK PULUT : . 2 cawan beras pulut (basuh & rendam 2 jam) 1/2 cawan santan pekat 2 sb minyak masak 4 - 5 sb gula pasir 1+1/2 sk garam halus Daun pisang secukupnya (dilayur sekejap & lap bersih) . 👉Kalau guna santan fresh tak perlu letak minyak CARA2 : | 👉Kukus pulut selama 30 minit 👉Satukan santan pekat..minyak..gula & garam 👉Kacau sampai gula & garam hancur..kemudian kukus lagi 20 minit.. Siap CARA2 BUAT : | 👉Sudukan 1 sb pulut di atas daun pisang 👉Tekan guna daun pisang bagi rata 👉Letak 2 sk inti 👉Kemudian gulung kemas.. cucuk lidi/guna stapler je 👉Lumur sedikit minyak di daun pisang sebelum panggang, follow 👉 @resepi_iamudah follow 👉 @resepi_iamudah Nasib baik 🧡

  • 288
  • 3
  • 14 Hours ago

nak lagi resepi, boleh follow @dapuribu.my MINI BITES 🌭 Suara mcm okay sikit laaa, boleh laa ( sebelum org tnye i let u guys know, im recovering from a sinus surgery ) This time tk laju sbb video tak bnyk shot and tak trkejar train 🚂 😂 so no rap keyh! . Bahan yg diperlukan . Pastry sheet Cheese Hotdog . This is a special 3 ingredient recipe yg sgt simple , budak2 suka laa nie . Snack untk bawak bekal g sekolah or midnight snack 😍 . Blh jgk tkr ingredients dia ikt creativity, letak cheese only , nutella or anything that suits. Kau jgn letak petai sudah 😂 . Between yanie terovercook, sbb nak kasi cheese dia garing . bake suhu 180 for 5-10 minit je . TAG ORANG SUKA MENGUNYAH ♥️MINI BITES 🌭 Suara mcm okay sikit laaa, boleh laa ( sebelum org tnye i let u guys know, im recovering from a sinus surgery ) This time tk laju sbb video tak bnyk shot and tak trkejar train 🚂 😂 so no rap keyh! . Bahan-bahan: . Pastry sheet Cheese Hotdog . This is a special 3 ingredient recipe yg sgt simple , budak2 suka laa nie . Snack untk bawak bekal g sekolah or midnight snack 😍 . Blh jgk tkr ingredients dia ikt creativity, letak cheese only , nutella or anything that suits. Kau jgn letak petai sudah 😂 . Between yanie terovercook, sbb nak kasi cheese dia garing . bake suhu 180 selama 5-10 minit. Kredit: @azirahalyanie #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454

  • 86
  • 0
  • 14 Hours ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • Resepi Apam Molek/Solo Bahan2: 1. 3 cawan tepung gandum 2. 1 cawan tepung beras 3. 1 cwn gula pasir 4. 1/2 cawan minyak msk 5. 1 peket mauripan/11gm 6. 2 ½ cawan air msk 7. Inti ikut citarasa Cara: Campur semua bahan2 n kacau hingga sebati.Lbh cepat blend smua bhan2 kecuali inti. perap 1 jam tuang adunan separuh dlm acuan yg disapu myk sedikit kmudian letak inti & tuang lg adunan hgga penuh acuan. lukis ikut kretifviti msing2 ye..sy just titik sedikit pewarna kmudian lorek2 shj. Kukus selama 10-15 minit api sederhana. balut penutup pengukus dgn kain bersih. Slmt mencuba😊 Kredit Resepi : norafiza kamarin . Jom follow @resepi.mom @resepi.mom @resepi.mom

  • 50
  • 1
  • 14 Hours ago

🔊🔊🔊 Ismail Izzany ❤ pun mai SANGKAYA BUKIT JELUTONG... They r so lovely....thanks for coming....❤❤❤ 💃🕺💃🕺💃🕺💃🕺💃🕺 #suriajelutong #sedapgiler #suriajelutong resident #shahalamfood #pendudukshahalam #bukitjelutong #mtaj #sedapbakhang #sedap #pendudukselangor #bazarpaknil #icecream #makan2

  • 5
  • 0
  • 14 Hours ago

Picit Like ye kak ❤️🥰 • • • • • Sambal Udang Petai By @dapur_kakzura . Bahan . Udang - goreng separuh masak..ketepikan . 1 biji bawang besar 3 biji bawang merah 3 ulas bawang putih Cili kering - ikut pedas - rebus dulu (bahan ni blender) . Air asam jawa/asam keping Gula melaka Gula putih Garam & serbuk perasa Petai Cara2 : . 1) ️Tumis bahan blender..masuk sekali gula melaka & gula putih..agak2 je ye..tumis sampai sambal pecah minyak 2) ️Masukkan air asam jawa atau nak ganti asam keping pun boleh..masuk sekeping 3)️Tumis lagi biar lama sikit sampai sambal berubah warna jadi merah pekat 4) Lepas tu masukkan udang & petai..gaul serata 5) Last sekali baru masukkan garam & serbuk perasa..kacau2 sebati.. Siap ☺. . Jom follow kak 👉 @resepi_dapur_bunda

  • 176
  • 1
  • 14 Hours ago

Sllunya kan org duk seruu hantu laksa jer....hari ni nk cuba seru hntu mggi plak.....sila muncul kan diri geng 🤜🤛 Hi3 Cara sy masak mggie ⬇️ Tumbuk cili 5biji,bwg putih 3ulas,bwg merah 2ulas,tumbuk n gaul dgn prencah mggie td.. panaskn myk n tumis bg lm ckit,pastu masukkn lauk paukny,masukkn mgie,n syur....dh siap n hidang....strusnya boleh mkn yer...hati² tau pnas...ops...jgn lupa bca doa dl tau...😉 . Kredit : azita amir LIKE & SHARE #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 89
  • 0
  • 15 Hours ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • Resepi Kek Coklat Kukus Basah Sumber : Resepi:Zubaidah Bt Chepa Bahan: 200g tepung superfine 100g serbuk koko 1 sudu teh serbuk penaik 1 sudu teh soda bikarbonat 3 biji telur B 200g gula pasir 1 cawan susu pekat manis 1 cawan minyak masak 1 cawan air panas Cara: 1.Ayak tepung,soda,serbuk penaik dan serbuk koko. 2.Di bekas yang lain pukul telur,susu pekat manis dan gula dg jaring. 3.Masukkan tepung yang diayak dan kacau sebati. 4.Masukkan minyak.Kacau sebati. 5.Akhir sekali,masukkan air panas dan kacau rata. 6.Griskan acuan 8x8" bulat. 7.Tuangkan adunan.Kukus selama 1 jam *resepi sesuai yang tercatit dalam buku resepi* . Yuk follow 👉 @resepi.mom Yuk follow 👉 @resepi.mom

  • 94
  • 1
  • 15 Hours ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • resepi kek coklat moist kukus😍 Bahan-Bahan(Menggunakan sukatan cawan ) 1 cawan serbuk koko 1 cawan gula pasir 1 cawan susu cair 1 cawan minyak masak/ marjerin dicairkan 1/2 cawan susu pekat manis 1 1/4 cawan tepung gandum/ tepung kek 1 sudu kecil baking powder 1 sudu kecil soda bikarbonat 4 biji telur 1 sudu esen vanilla Cara-cara Menyediakan Kek Coklat Kukus Campurkan gula, susu cair, susu pekat manis, marjerin ke dalam periuk atau kuali.Masak atas api hingga larut. Pastikan api dalam keadaan perlahan supaya ia larut dengan sekata. Dalam bekas lain, ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat. Pukul telur hingga kembang. Masukkan campuran pertama tadi kedalam adunan telur. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung gandum, serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat.Kacau hingga sebati dan tidak berketul-ketul. Panaskan pengukus dan pastikan air sudah mendidih baru dimasukkan loyang yang mengandungi adunan kek coklat. Sapukan marjerin pada loyang.Jangan lupa tutup loyang dengan aluminium foil supaya air wap tidak terkena pada kek. Kukus kek selama 1 jam. Cara Menyediakan Topping untuk Kek Coklat Kukus 1 cawan susu pekat manis 1 sudu makan serbuk koko 2 sudu mentega Masukkan semua bahan ke dalam kuali atau periuk.Kacau perlahan sehingga larut.Angkat setelah cairan coklat mulai mendidih.Sejukkan sebentar sebelum dituang atas kek coklat kukus Kredit resepi ini cik bunga matahari . . . Jom follow @resepimasakmelayu

  • 139
  • 2
  • 15 Hours ago

Picit LOVE ye kak ❤️ • • • • • • Chocolate Chips Muffins Bahan-bahannya : *3 cawan tepung gandum *1 cawan serbuk koko *1 sudu kecil baking powder *1 sudu kecil soda bicarbonate *1 sudu teh garam 2 cawan gula halus (boleh kurangkan sikit ikut citarasa) 2 cawan susu segar 2 biji telur ayam gred A 1 cawan minyak masak atau minyak jagung 1 sudu teh esen vanilla Bahan hiasan Chocolate Chips & Badam Cincang secukupnya. Cara membuatnya : 1. Ayak bahan bertanda * dalam satu bekas besar. Gaul rata. 2. Masukkan semua bahan basah ke dalam adunan tepung tadi. Gaul rata menggunakan whisk. Kalau nak guna mixer atau blender pun boleh. Tapi kacau dengan whisk pun dah cukup. Gaul rata hingga tiada tepung bergumpal. Bila adunan dah rata, boleh masukkan sedikit chocolate chips jika mahu. Taknak pun takpe. Gaul lagi. 3. Tuangkan adunan kira-kira 3/4 dalam paper cup. Taburkan chocolate chips dan badam cincang di atas muffins. 4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 10 minit lebih awal. Suhu anggaran 170-180c selama 20 minit. Siap! *Muffins ini lebih sedap dan moist jika dimakan keesokan harinya. Sebaiknya buat lebih awal. Muffins ini memang kegemaran anak-anak terutama yang sukakan coklat. Buatnya mudah, dapatnya banyak. Selamat bermuffins! kredit: zuraita mohd anua . Jom follow @resipicake 🥧

  • 106
  • 2
  • 15 Hours ago

Tak pernah x rindu.... kak ina + kak zila 😍💕 Akak2 kecik...bila cik nor nk kecik cam dorang yer...😅💃 Thanks banje adikmu ini 4fingers lunch tadik....ngidam lama dah..😋 #nordarusjourney #jalan2 #sogo #makan2 #4fingers #gengbtm #marahq #maradihatiku❤️

  • 16
  • 1
  • 15 Hours ago

Jom kita ke Toray Group Annual Dinner. Matlamat kita makan sampai puas #Dinner #makan2 #JenHotel #shangri-la

  • 11
  • 0
  • 15 Hours ago

Kumpul bareng teman teman bisa hemat.terlbh bisa nikmati kebersamaan.yang jelas makan kenyang dan hemat .hanya di Viji foodie #makankenyang #makanenakmurah #makankhasmakassar #makanhemat #makan2 #makan

  • 11
  • 0
  • 16 Hours ago

Lembutnya roti tawar dan sosis yang lezat disatukan menjadi bola-bola renyah bertekstur unik. Endeusss banget! . · ▼Bahannya▼ - 4 lembar roti tawar (disobek) - 3 buah sosis sapi (diiris tipis) - 2 butir telur - 3 siung bawang putih (cincang halus) - ½ sdt garam - 150gr tepung panir · * Bahan saus: - 50 gr saus sambal - 50 gr saus tomat - ½ sdt oregano - ⅛ sdt garam - ⅛ sdt gula pasir - 1 sdm margarin · ▼Langkah-Langkah▼ ⓵ Di mangkuk, campurkan: roti, sosis, telur, bawang putih, garam, aduk rata ⓶ Bentuk bulat-bulat adonan, balurkan ke tepung panir ⓷ Goreng di minyak panas hingga coklat keemasan ⓸ Untuk saus, panaskan margarin, masukan saus sambal, saus tomat, oregano, garam & gula, masak hingga meletup-letup ⓹ Sajikan · Mudah, ringkes, endeus! 👌 · —————————————————— Source : @endeus.tv . —————————————————— · . #makanterus #makananmurah #cemilanbandung #makan2 #makananrumahan #resepsedap #makanbanyak #indomiegoreng #sukajajan #videomakan #jajananunik #masakansehat #menusimple #resepcake #menuharian #demenbaking #masakcepat #videomasak #resepenak #menurumahan #gedeinperut #bisabikin #resepdapur #lupadiet #makanpedas #resepmakananindonesia #resepmakananfavorit

  • 39
  • 0
  • 17 Hours ago

Resep Ubi Sambal Rebon Asoi Geboi selamat mencoba ya 💪💪😘😘 Bahan: Singkong 1 kg Cabai merah 150 gr Cabai rawit 100 gr Bawang merah 10 siung Bawang putih 5 siung Gula merah 75 gr Gula pasir 1 sdm Garam 1 sdt Bumbu kaldu Daun jeruk iris halus Asam jawa secukupnya Udang rebon 2 sdm Minyak goreng. Cara memasaknya : 🍙Bersihkan singkong, cuci dan potong dadu, ukuran sesuai selera ya.. 🍙Rendam dalam air garam 15 menit. 🍙Rebus singkong kurang lebih setengah jam dan campurkan irisan bawang putih dan merah, lalu angkat dan tiriskan. 🍙Kemudian goreng hingga bewarna kuning kecoklatan. 🍙Haluskan bumbu (cabe merah, cabe rawit, bamer, baput) kemudian masak dengan minyak goreng. 🍙Campurkan irisan daun jeruk, asam jawa, gula merah, gula pasir, garam dan bumbu kaldu. 🍙Aduk rata kemudian matikan api, dan diamkan sampai dingin. 🍙Kemudian masukkan singkong yang telah digoreng kedalam sambal, aduk rata sampai bumbu meresap kedalam singkong.. diamkan sebentar dan sajikan 🍙nah bisa dicoba ya resepnya foodist 😃😃😉 . . #singkong #udangrebon #udang #ubi #sambal #reseptv #lezatgila #kamuharustau #kuliner #resep #makan #makanan #masak #masakan #masakanjawa #fotomasak #makananunik #makan2 #resepsimple #makanansemarang #makanbareng #resepsehat #makananjember #makanansurabaya #kulinerbali #kulinerbdg #kulinerbogor #laper #manis

  • 52
  • 0
  • 17 Hours ago

Kue yang sehat 😂 Jadi ide baru juga nih. . 𝐅𝐎𝐋𝐋𝐎𝐖 𝐃𝐔𝐋𝐔 𝐘𝐔𝐊 🍭⁣⁣⁣⁣ Follow @sejuta_resep Follow @sejuta_resep Follow @sejuta_resep Follow @sejuta_resep 🎫🎫🎫🎫🎫🎫🎫🎫🎫🎫 Untuk Inspirasi Resep Harian Tiada Henti 😘 . repost @resep_koki_rumahan #milacook #malaysiafood #malaysianfoodie #foodpornmalaysia #asampedas #foodmalaysia #jalanjalancarimakan #hartamas #laukkampung #hariraya #putrajayafooddelivery #ipohfood #kakimakan #sedapsangat #makanfree #foodinkmalaysia #jommakan #sayajualmakanan #makan2 #akusukamakan #kudapkudap #fooddeliverykl #masakapahariini #kuih

  • 293
  • 3
  • 17 Hours ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • Assalamualaikum..Selamat Sejahtera warga (MAHN) Tiap kali goreng ayam ni tiap kali itulah juga teringatkan pada Arwah Pak Din yang telah banyak mengajar saya masakan ala mamak yang betul2 padu..walaupun beliau telah tiada namun beliau tetap dalam ingatan saya... Tolong sahabat2 sedekahkan AL-FATIHAH buat Arwah Pak Din ye..Terima Kasih RESEPI: (1-2EKOR AYAM) BAHAN2 A 1SDM SERBUK JINTAN MANIS 1SDM SERBUK JINTAN MANIS 1SDM SERBUK KETUMBAR 1SDM SERBUK KUNYIT 2SDM SERBUK CILI 1SDM SERBUK KAS-KAS BAHAN B (BAHAN KISAR) 2CM HALIA 5ULAS BAWANG PUTIH 5ULAS BAWANG MERAH 1-2TANGKAI DUAN KARI BAHAN C (BAHAN CELUP) 300GM TEPUNG JAGUNG 300GM TEPUNG GANDUM 3BIJI TELUR 1SDM GARAM 2SDM AJINOMOTO 1SDM GULA GAULKAN KESEMUA BAHAN2..GAUL HINGGA KENTAL(xpekat x cair) GUNAKAN AIR UNTUK MERATAKAN KEPEKATAN TEPUNG.. PANASKAN MINYAK BETUL2 PANAS DAN MASUKKAN AYAM SEHINGGA AYAM LERAI DAN TEPUNG PUN MELEKAT PADA AYAM.. PELAHANKAN API SEDERHANA UNTUK AYAM MASAK PADA BAHAGIAN DALAM..DAH HAMPIR2 MASAK KUATKAN API UNTUK MENGGARINGKAN BAHAGIAN LUAR HINGGA RANGUP DAN MASUKKAN DAUN KARI DAN ANGKAT👍👍👍 SELAMAT MENCUBA😃. . Kredit Resepi : sunny chef . . . . Jom Jom Follow kak @resepi_iamudah @resepi_iamudah

  • 190
  • 3
  • 17 Hours ago

#Repost @resepiibu.my • • • • • • nak lagi resepi, boleh follow @dapuribu.my Tema minggu ni ialah Sandwich Antara Bangsa. So here's another delicious sandwich recipe. GRILLED CHICKEN SANDWICH 300 gr boneless chicken Perap dengan: 3 bawang putih, haluskan 2 sdm sos tiram 2 sdm cili sos Cucukkan bahagian ayam yang tebal dengan garfu. Gaulkan semua bahan di atas dengan dengan ayam dan perap selama 2jam dalam peti sejuk. Selepas beberapa jam selepas diperap, bolehlah grilkan atau dibakar atas kuali/pemanggang ajaib/non stick pan. Letak 1-2 sdm minyak didalam non stick pan. Masak dengan api kecil hingga ayam masak sepenuhnya. Angkat dan tuangkan sos lada hitam diatasnya. SOS LADA HITAM 2 sdm mentega 1 1/2 sdm tepung gandum 1/4 bawang holland, cincang 5 biji cendawan butang, hiris nipis 1 1/2 cawan air Bahan Sos: 2-3 sdm kicap manis 4 sdm sos cili garam/ megi cukup rasa 1 sdm lada hitam ( tambahkan apabila nak lagi pedas) Cara-cara: Cairkan mentega dengan api kecil. Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga keperangan. Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi. Masukkan air, sos cili dan kicap manis, kacau hingga sebati. Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa. Masukkan cendawan butang dan lada hitam, kacau hingga mendidih. Cara Penyediaan, refer dekat video 😋 Kredit: Kuali Helena #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454

  • 15
  • 0
  • 17 Hours ago

Picit LOVE 💗 dulu ya kak 😊 • • • • • • RESEPI "KEK COKLAT CHEESE" KU BELAJAR DARI EMAK😁 Sebut je kek coklat cheese,terus terbayang dalam minda kelazatan rasa kek coklat dengan lapisan cheese di tengah2 yang dikukus sempurna,perrrhhhh...sangat menyelera kan, Hari2 weekend nie tak tahu nak masak apa untuk minum petang ke,boleh lah cuba resepi kek coklat cheese nie,senang dan mudah👍 BAHAN-BAHAN 1 cawan gula pasir 1 cawan serbuk koko 1 cawan susu cair 1 cawan minyak masak(nak lagi sedap guna minyak jagung) 1 cawan susu pekat manis 1 cawan tepung gandum 1 sudu teh baking powder 1 sudu teh soda bikarbonat 4 biji telur 1 sudu esen vanila CHEESE LAYER 250gm cream cheese 2 sudu makan gula halus 1 biji telur 1 sudu makan tepung gandum 1 sudu makan air ** Pukul cream cheese dan gula sehingga sebati. Masukkan telur diikuti dgn air dan tepung. teruskan pukul dgn kelajuan sederhana sehingga semuanya sebati.. - Cara-cara: - ✔️Masukkan koko, gula, susu cair, susu pekat manis dan minyak masak ke dalam periuk,kemudian Masakkan di atas api yang Pelahan sehingga larut dan ketepikan. - ✔️Dalam bekas lain, ayakkan tepung gandunm, soda bikarbonat dan baking powder. - ✔️Cara intan pulak intan blend je semua telur sehingga kembang dengan menggunakan blender. Biar dia nampak berbuih-buih keputihan. - ✔️masukkan telur yang di blend dan esen vanila kedalam bahan yg dimasak tadi kacau sampai sebati,Masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum,soda bikarbonat dan baking powder yang diayak tadi.Kacau sehingga sebati dan jangan biarkan ianya berketul-ketul. - ✔️Panaskan pengukus dan biarkan air mendidih dahulu baru masuk adunan kak ke dalam bekas,intan guna bekas plastik je senang, kukus separuh adunan kek coklat selama 20minit,kemudian masuk kan adunan cheese kukus selama 10-15minit kemudian masuk kan separuh adunan kek tadi kukus lagi selama 20-30minit,sejuk kan dah boleh makan😋 P/s :- nak kek tahan lama simpan dalam peti sejuk,kek boleh jd lebih moist lagi sedap bila makan sejuk2😉 . Kredit: Intan Zuhairah follow 👉 @resepi_dapur_bunda

  • 735
  • 12
  • 18 Hours ago

Pelbagai kek utk walk in customers pilih di Intan's Oven.. Kalau nak customize please pre-order ye.. Sila call 095095290 atau whatsapp 0123863026 segera! #bakerikuantan #bakericafe #bakerihalal #premiumcake #kekkuantan #keksedapkuantan #kidscake #hantaran #birthdaycake #anniversary #weddingcake #kekkahwin #kektingkat #kektunang #kektema #surprise #makan2 #jamuansekolah #jamuanoffice #pilihyanghalal #bizzakat #bmf

  • 9
  • 0
  • 18 Hours ago

nak lagi resepi, boleh follow @dapuribu.my Tempeyek Nipis Dan Krup Krup Rangup Sedar-sedar dah sebalang habis. Memang melekakan. Bahan-bahan: 1/2 kg tepung beras 1/2 kg tepung ubi 200g tepung jagung Udang kering secawan (blende) Cabai kering 2 senduk lauk (blende) Garam 4 sdt Ajinamoto 3 sdt * jika perlu Telur 4@5 biji ikut saiz (blende last) Jintan manis 1 sdb Biji lemuju 1 sdb (kalau tak letak pon x pa. Akak xletak harini sebab takde) Air kapur 1sdb Air tak reti sukat. Tp pastikan adunan tak terlalu pekat atau terlalu cair ye 🙂 Kacang & ikan bilis mentah utk letak kat atas (pastikan betul2 kering kalau basuh) Bahan tambahan: Suka hati anda mahu letak apa, ada yg tambah daun limau purut dihiris halus, jagung dll. Cara memasak: Campur semua bahan kecuali telur. Lepas siap bancuh baru masuk telur yg di blende tu Cara menggoreng, curah di tepi kuali. Tempeyek kira dah masak bila dah takde buih2 kat sekeliling dia masa mengoreng. Resepi ni boleh dapat lebih kurang 400 keping. #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454

  • 222
  • 0
  • 18 Hours ago

AYAM TERIYAKI . Bahan bahan : 300 gr dada ayam fillet (atau paha) 1/2 buah paprika (opsional) 1 buah bawang merah (opsional) 7 tusukan sate Saus teriyaki : 4 sdm soy sauce 3 sdm madu 3,5 sdm gula palem 3 buah bawang putih, haluskan 2 cm jahe, haluskan 1/2 sdm air lemon 1 sdm maizena (peres), larutkan dgn 3 sdm air 125 ml air Pelengkap Wijen sangrai . . Saus teriyaki Masukan semua bahan ke dalam pan kecuali maizena, aduk sampai rata lalu masak hingga mendidih, kentalkan dengan maizena. Masak hingga mengental. Angkat, dinginkan. Sausnya tidak saya pakai semua ya, saya sisakan kira kira 35 ml untuk olesan pada saat akan disajikan. . . Campur ayam dengan saus teriyaki, aduk rata diamkan selama 20 menit, tambahkan bawang dan paprika, bila pakai, lalu ayam ditusuk dengan tusukan sate selang seling dengan bawang dan paprika, selanjutnya dimasak dengan cara digrillpan, sesekali oles dengan sisa saus. Sajikan hangat dengan terlebih dahulu dioles sisa saus, taburi dengan wijen sangrai. . Selamat Mencoba . . _____________________ #resepsederhana #reseppanganan #makan2 #marimakan #makansedap #jajansehat #jajansemarang #doyanjajan #cemilanhits #cemilanpedas #kulinertegal

  • 0
  • 0
  • 18 Hours ago

Fried purple sweet potato balls . Cari makanan enak??? Cari resep baru??? . Tag temanmu yang suka makan, Tag temanmu yang jago masak dikolom komentar👇👇 . 🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹 . Jangan lupa klik tombol follow👍, love💘, dan share🔁 untuk mendapatkan update resep baru selalu ya Moms! 👇👇👇 @gofoods.id @gofoods.id @gofoods.id ________________ . 🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹 . Credit @ginyuudai #resepi #anekaresep #makan2 #marimakan #makansihat #doyanjajan #jajananmalang #jajanbakso

  • 6
  • 1
  • 18 Hours ago

Assalamualikum. Bismillah. • • • Botram bareng mb ipar,aku bikin lotek kangkung dan sawi,tempe goreng,telor dadar,dan krupuk. Mb ipar bawa pete bagus2 bgt beli ada 5 panjang gtu di grup sekolah cmn hrga 3000 1nya..isinya montok2 gede2 dan sehat walafiat tnpa adaya ulet2 apa cacar😀 Alhmdulilah kenyang.. Yuk tidur yuk..... #botram #makan2 #makansiang #bareng2#alhamdulilah #sentiasabersyukur

  • 3
  • 0
  • 19 Hours ago

#makan2 alfateh 😘😘😘

  • 20
  • 0
  • 19 Hours ago

Cite smlm... Kayuh slow2...alhamdulillah menjadi...bohfren ckp sedap.. Lompat bintang leee...😀😀 Kek caramel pelangi Bahan-bahan: Gula hangus Bekas bunga @ loyang 2sb gula Klu bekas bunga plastik.cairkn gula dlm kuali ,lpastu bru ltak dlm bkas Bahan karamel 4bj kuning telur 1tin susu cair 1/2 tin susu pekat Adunan kek 3 bj kuning telur 1/2 cawan gula halus 1 1/2 cawan tepung gandum 1 sk baking 1 cawan air 1/2 cawan minyak Adunan marigue 7biji putih telur 1/2 cawan gula halus 1sk tartar Cara-cara: Buat gula hangus ....cair dlm kuali lg senang...dh perang gula tambah air sikit masak bg cair...blh letak dlm loyang @ apa2 bekas yang nk guna... Untuk karemal campur semua sekali pukul manja2 bagi sebati jgn sampai berbuih...lps tu tapis...siap Untuk kek...pukul gula dan telur bg sebati dan gula hancur kemudian masukkan baking powder..akhir sekali masukkan tepung gandum...pukul bagi sebati...siap Untuk marigue...campur semua bahan ...putar hingga putih,kental dan bertanduk bila diangkat...siap.. Kemudian...masukkan adunan kek kdalam adunan marigue kaut balik je dgn spatula hingga sebati...dah sebati blh bahagi2 untuk warnakan ... Akhir sekali blh lapiskan...dalam loyang @ bekas berisi gula hangus...step pertama masukkan karemal ...kalau loyang masukkan habis...bks kcik ,agak2 je byk mana nk letak... step kedua blhlh lapis kan dgn kek yg dicampur marigue... Dah hbs ...blhlh bakar kaedah waterbath... Sblm tu panaskan over. suhu bergantung pada oven. Masukkan air panas dalam tray masukkan kek yg sudah siap. Bakar 1 jam api atas bawah. Kredit: Ummu Jannah #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 97
  • 0
  • 19 Hours ago

"Janganlah hendaknya Kamu kuatir tentang apapun juga, tetapi nyatakanlah Dalam segala hal keinginanmu kepada Allah Dalam Doa & Permohonan dengan ucapan Syukur" Filipi 4:6 Happy Lunch 🥢🥢🥢 #bersyukurselalu #jangankasihkendor #makan2 #maknyus #kulinerindonesia

  • 9
  • 0
  • 19 Hours ago

nak lagi resepi, boleh follow @resepiibu.my Kerabu pucuk paku ngn kerang... Ada sapa2 nanak resepi dak?? Ha..ni dia resepi utk pes dia.. *cabai melaka *nyok *belacan *air (sikit ja) *kerisik *garam Semua bertanda * tu bahan kn blend Pucuk paku (rebus) Kerang Taugeh (celur) Bawang potong nipis2 Campur semua tu dgn bahan yg hgpa kisar tadi. Siap! Kredit: Muna Raimi #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 113
  • 0
  • 19 Hours ago

Tongkeng Ayam goreng berlada cili api😍😍 Cili kena tumbuk kasar2 gini baru umphhh!!😋😋 Nak resepi???😊 RESEPI Tongkeng Ayam digoreng ketepikan Bahan tumbuk Cili api Cili besar Bwg merah Bwg putih Belacan Lain2 Asam keping Gula Garam Serbuk perasa Minyak utk menumis CARA Panaskan minyak Masukkan bahan2 yg ditumbuk Masukkan gula dan asam keping Masak hingga cili garing Masukkan garam dan serbuk perasa Blh buh bwg besar potong bulat kalau suka Masukkan tongkeng ayam goreng td Gaul mesra Renehkan 5 minit dgn api perlahan Tutup api Siap!!!! . Kredit : zuraini mat arshad LIKE & SHARE #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 50
  • 0
  • 19 Hours ago