Hashtag: #makanapa

129,357 Posts

Top Posts

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin . . Hujan lebat.... Balik sekolah kafa sumer nak maggie dulu.. Maggie kari tumis bawang n telo separuh masak... Edit Ada yang tanya.. Macam mana nak buat maggie macam dalam gambo tu.. Ni cara hakak... Guna kuali lagi senang😍... Tuang minyak agak2 tuk 4-5 bungkus maggie... Ketuk bawang putih dalam 5 ulas.. Tumis sampai naik bau... X letak cili api n bawang merah sb anak2 x tahan pedas yg kecik n bawang banyak dorang xsuka.. Dah naik bau masuk kan air panas coway. Air paip pun buleh asal air🤣.. Masukkan rencah maggie.. Xpayah letak semua pun xper rencah tu.. Ambik sesudu teh serbuk kari adabi atau babas kacau2 nak piowww.. Letak la perasa maggie ke, garam seimbangkan rasa... Pastikan kuah dah mengelegak... Baru Masuk kan maggie biar terendam ye... Terus letak telo sebiji2 4-5 penjuru.. Tutup degan penutup periuk kejap... Nak bagi telo tu cantik.. Mee maggie x payah kacau ambik kuah siram atas tu.. Klu lama2 atas api nanti lembik x sedap... Last masukkan sayur... Tutup api... Kuah lagi pekat lagi sedap... Siap boleh la Slurpppppp slurppppp.... credit : Suziana Binti Ismail‎ . #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 591
  • 7
  • 1 Day ago

nak lagi resepi, boleh follow @dapuribu.my Resepi ni memang ngam untuk korang yang teringin nak makan pizza tapi malas nak uli doh. Meh buat ikut resepi hakak ni. Kalau roti tak habis makan dekat nak expired tu pun boleh buat gini. Resepi ni korang boleh tukar bahan ikut selera. Nak masuk ayam ke, udang, chicken loaf, pepperoni atau apa-apa je ikut suka. Boleh jugak tambahkan kapsikam atau cili bagi yang suka pedas. Nota: Masak atas api kecil supaya bahagian bawah roti tak hangus. Boleh masak guna oven atau microwave. Kredit: Kuali Helena #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454

  • 1,993
  • 4
  • 1 Day ago

nak lagi resepi, boleh follow @dapuribu.my⠀ ⠀ Pgi ni cikza minum petang dgn puding pisang bersos kastard 😋⠀ yg nk mencuba cikza bgi resepi.. cikza guna pisang nangka di goreng dgn sedikit Planta.⠀ sos kastard⠀ 1 tin susu cair⠀ 1/2 tin air⠀ 1 biji kuning telur⠀ 2 Sb tpg kastard⠀ 2 Sb gula pasir⠀ sehelai daun pandan disimpul⠀ masak semua bahan sehingga pekat.⠀ dh suam masukkan ke dlm peti ais.⠀ letakkan pisang yg digoreng tadi kedlm piring, tuang kn sos kastard tdi dan taburkan sedikit kismis.bahan hiasan terpulang pada masing-masing.⠀ ⠀ Kredit: Noriza Awang Hamat⠀ ⠀ #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler#malaysiafood #makanmakanmakan⠀ ⠀ Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454

  • 1,845
  • 12
  • 2 Days ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin . . COKLAT AIS KETAGIH Sape hantu coklat mmg akn puas hati dpt minum.. RESEPI COKLAT AIS KETAGIH (SUKATAN UTK BOTOL 1.5L) BAHAN2 -4 SUDU BESAR SERBUK COKLAT/COCOA BRAND VAN HOUTEN -7 SUDU BESAR SUSU PEKAT (IKUT KEMANISAN SENDIRI) -1 CAWAN AIR PANAS -1 CAWAN AIR MASAK -AIS SECUKUPNYA CARA2 -SATUKAN SERBUK COKLAT + SUSU PEKAT + AIR PANAS. KACAU BAGI HILANG KETUL2 SERBUK COKLAT.. -BILA DAH LARUT, MASUKKAN AIR MASAK.. KACAU.. -MASUKKAN AIS SECUKUPNYA.. SIAP.. JGN LUPA BACA BISMILLAH SEBELUM BANCUH AIR N SEBELUM MINUM YER 😊 **BOLEH JUGA CAMPUR DENGAN SUSU TEPUNG/SUSU CAIR.. Credit : Siti Norizan LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 1,470
  • 6
  • 4 Days ago

Ayo,.. Tahun Baru harus Punya Kreasi Baru !! Nih Bisa kamu Praktekin ya.. . Kreasi Masakan dari @asahid_tehyung . Bola Tahu Kribo isi Telur Puyuh. . Bola-bola tahu keribo . . Bahan-bahan : - 1 kotak tahu putih ukuran besar ( +/-350gram) - 3 siung bawang merah - 1 siung bawang putih - 2 buah cabe merah keriting - 1 butir telur - 1 bungkus indomie - tepung bumbu ( 3 sdm) - secukupnya telur puyuh ( +/- 12 butir) Tambahan : 1/2 sdt penyedap rasa Nah untuk cara pembuatannya lengkap di channel Youtube Asahid Tehyung ya Atau klik disini . . JANGAN LUPA FOLLOW 👇👇👇👇👇 @99resepdapur 👈 @99resepdapur 👈 @99resepdapur 👈 ☝️☝️☝️☝️☝️ untuk ide-ide masak setiap hari 😊 . . 🎥 By: @asahid_tehyung

  • 5,761
  • 52
  • 2 Days ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin Tag Teman2 Ye . . CORN DOG Permintaan anak.... Katanya tgh viral skrg ni.... Haritu pergi beli.. try rasa... sedap.... Tp agak mahal... sebatang hmpir rm10.. Cuba buat sndiri... alhamdulillah boleh la drpd xjd lgsung...😂 sy share resepi.. Sediakan sosej dan mozarela blok.. Potong panjang2.... Cucuk sosej dulu, pastu cucuk mozarela.. asingkan... buat bancuhan tepung... 🌸 Bahan utk adunan tepung Tepung gandum 2 cawan Baking powder 2 sudu Garam secubit Gula 1 sudu Susu segar 1 cawan - kacau bg sebati adunan tepung, dan salut pada sosej dan mozarela yg dh cucuk td.. -kemudian salut pulak breadcrumb dan goreng dgn api panas.. -curah sos cili, sos blackpepper, cheese powder dan mayonis.. Harga mozarela 1 blok rm9.90 Beli kedai barangan frozen.. Kredit: Shafrika Bakar #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 4,337
  • 24
  • 5 Days ago

Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya Tak Ada Idea Nak Masak?Jom Follow 👉 @dapurzulin . . Resepi cheezy sausage ball : - Sausage (rebus) @ mozzarella cheese potong dadu Dua Dua ni - Serbuk roti - telur ~ Tepung gandum 1 cawan ~ Tepung penaik 1 setengah sudu kecil ~ garam secukup bancuh air masak biasa ~ Susu full cream sikit (Agak2 la) Campur semua bahan bertanda (~) Di atas.. Uli sehingga jadi doh xlekat kat tangan. Lepas tu.. Gelek2 nipis tau jgn tebal lak @ balut sosej serta cheese tadi pastu bulat2 kan dia. Ambik air sikit2 nak bagi kemas supaya x terbukak.. Last sekali, salutkan bebola tadi dgn telur @ golek2 kan dlm serbuk roti tadi. Goreng minyak banyak @ api kecil time goreng tu. Pastikan minyak betoi2 panas.. Siap! Selamat mencuba.. kredit: nur adiba amira LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 909
  • 11
  • 3 Days ago

nak lagi resepi, boleh follow @resepiibu.my • • • • • • Roti Canai Homemade . 1/2 kg tepung gandum (saya guna cap ros) 1biji telur 2 sudu majerin 1sudu kecil garam(larutkan dalam air) 1/2 cawan air sejuk peti ais 2 sudu susu pekat . *tepung+majerin+susu jadikan serbuk roti *masukan air garam+telur *masukan air sikit2 sampai doh tak melekat kat tgn *bulat2 kan rendam dgn minyak(2 jam@lebih) *canaikan jd mcm dlm gambar *sedia utk di goreng😉 . Kredit: Izzah Hussin #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 846
  • 7
  • 1 Day ago

Recent Posts

Bright Eye Susan 😍😍😍 Bahan-bahan: 2 ketul butter 1 1/2 cawan gula kuning telur shja 2biji esen vanila 1cwn tepung jagung 2 sudu besar tepung kastad 5 cwn tepung gandum badam cincang strawberi filling Cara-cara: Pukul butter dgn gula smp kembang masukkan telur sebiji2 pukul smp kembang masukkan esen vanila masukkan tepung jagung,tepung kastard & tepung gandum yg diayak sekali gaul sebati smp boleh bentukkan doh bulatkan doh kecil2 celup doh dalam putih telur celup pulak dalam badam cincang buat lubang ditengah2 pipingkan strawberi filling bakar dlm suhu 160'c 25minit mengikut oven masing2. adunan ni dpt dlm 170++ biji. kalau nk buat sikit just kurangkan bahan je (butter 1 ketul). Kredit: Amira Othman #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 6
  • 0
  • 9 Minutes ago

nak lagi resepi, boleh follow @resepiibu.my . Puding Lapis Santan Pelangi Bahan A 10g agar-agar tali (rendam 1 jam) 3 1/2 cawan air 1/2 cawan gula Sedikit gula batu Cara2: 1) Seperti biasa masak agar2 dgn air hingga larut agar2..masukkan gula & gula batu..kacau2 larutkan gula..tutup api Bahan B: 10g agar-agar tali 2 cawan air 1 1/2 cawan santan pekat (akak guna santan kotak 200ml..2 kotak..yg satu kotak tu guna separuh/setengah) 1/2 cawan gula 1 helai daun pandan (simpul) Secubit garam Pewarna ikut suka Cara-cara: 1) Masak agar2 dgn air hingga larut agar2..masukkan gula..kacau2 rata 2) Tuang santan (api sederhana) daun pandan & garam..sentiasa kacau..dah panas santannya..tutup api 3) Basahkan loyang/bekas kuih.. Nak tebal lapis dia..tuang 1 cawan adunan bahan B (warnakan)..nak nipis tuang 1/2 cawan..biarkan sederhana beku 4) Lapisan yg kedua. Tuang adunan bahan A perlahan2 atas lapis yg pertama.. Untuk lapisan yg seterusnya buat cara yg sama sehingga selesai 5) Masukkan dlm peti sejuk 2 jam.. Selepas tu boleh potong ikut suka. 6) Siap! Kredit: Dapur Kakzura #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 18
  • 0
  • 19 Minutes ago

Oh my! I wanna go SugarBun Johor now! . 🏢 𝐎𝐮𝐭𝐥𝐞𝐭𝐬: 𝐁𝐫𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐛𝐲 𝐒𝐮𝐠𝐚𝐫𝐁𝐮𝐧 𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐋𝐚𝐛𝐬 📌Address: Lot O, Jalan Ekoflora 1, Taman Ekoflora, 81100 Johor Bahru ⏰Business Hour: 11am - 11pm (Monday - Thursday), 10am - 11pm (Friday - Sunday) . 𝐁𝐫𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐛𝐲 𝐒𝐮𝐠𝐚𝐫𝐛𝐮𝐧 𝐁𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫 𝐏𝐞𝐧𝐚𝐰𝐚𝐫 📌No.84 (Ground Floor & First Floor), Jalan Kempas 2, Taman Desaru Utama, 81930, Bandar Penawar, Johor ⏰Business Hour: (Open Daily) 11am - 11pm (Monday - Thursday), 10am - 11pm (Friday - Sunday) . 𝐁𝐨𝐫𝐧𝐞𝐨 𝐀𝐬𝐢𝐚𝐧 𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐛𝐲 𝐒𝐮𝐠𝐚𝐫𝐛𝐮𝐧 📌6C, C-01, Jalan Suria, Gravity Green, Bandar Seri Alam, 81700 Johor Bahru ⏰Business Hour: (Open Daily) 11am - 11pm (Monday - Thursday), 10am - 11pm (Friday - Sunday) #Sugarbun #SugarbunJohor #BorneoAsianFood #BroastedBySugarbun #BelumCubaBelumTahu #BandarSeriAlam #EcoSpringLabs #BandarPenawar #Johorfoodie #Johorfood #Johorbharufood #Awakmakanapa #Johofoodguide #Eateryjohor #visitjohor #lovefood #foodhunter #makanmakan #makanmana #makanapa #jbfood #jbfooddelivery #foods #foodlover #foodforlife #jb #johorbahru #johor #eatjb #myeatsjb

  • 1
  • 0
  • 28 Minutes ago

Customer datang pick up kek batik.. Wahhhh penuh 1 bag kek batik!!!! TQ ea.. saya jual..😊 . . Mehhh order sekarang... Harga? RM8.00/pack jerrrr Caj COD? 🚙 RM3.00 jer.. Open to all kawasan Pasir Gudang & Johor Bahru 🏠🏢 Meh Whatssap kita Tekan link kat bio ⬆️ . . #kekbatikjohor #kekbatikjohorbahru #kekbatiksedap #kekbatikwow #kekbatik #kekbatikcod #pasirgudangcod #Johorfoodie #Johorfood #Johorbharufood #Awakmakanapa #Eateryjohor #visitjohor #lovefood #foodhunter #makanmakan #makanmana #makanapa #jbfood #jbfooddelivery #foods #foodlover #foodforlife #jb #johorbahru #johor #eatjb #myeatsjb #codjohorbahru #codpasirgudang

  • 3
  • 1
  • 36 Minutes ago

Apam pandan gula merah, sumpahh sedappppppp! Jom buat.. Nahhh ni resepinya.. Resepi👇 UntukBancuhanYis.. Stengah cwn air suam.. 4sb gula..klu nak manis lg boleh tambah ya 1peket yis.. Caranya.. Satukan semua bahan dlm bekas..kacau pastu biar dia naik n bebuih..klu x naik maknanya yis rosak.. Bahan lain.. 2cwn tepung gandum.. 1sk perisa n pewana pandan.. 1sb gula merah.. Kelapa parut..kukus sekejab Skit garam.. Air..untuk bancuhan CaraNya.. Tuang tepung dlm bekas pastu tuang yis kacau serata tuang air sikit demi skit..bancuhan harus seperti susu pekat manis ya...biar bancuhan td naik 2kli ganda..bekas bancuhan harus tutup ya..akak guna tudung periuk ja..bila bancuhan dah naik bahagikan adunan dah boleh boh pewana..yg gula merah tu kacau ja dlm bancuhan sampai gula td hancur..panaskan periuk kukus..sapu minyak pada acuan dah boleh tuang bancuhan td..klu nak guna acuan kecik kukus selama 10 minit..klu nak guna acuan besar kukus selama 35mimit..siap..kelapa parut harus kukus sekejab ya..pastu dah boleh gaul dgn garam..siap Kredit : masni bahari LIKE & SHARE #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 14
  • 0
  • 48 Minutes ago
  • 6
  • 0
  • 49 Minutes ago

nak lagi resepi, boleh follow @dapur.miera Masak nasi dengan kaedah kukus macam ni amat praktikal untuk keluarga yg bersaiz kecil macam saya. Hasilnya nasi sangat lembut, dan tak berkerak di dalam periuk.Juga tak cepat basi taw! 3 orang 3 mangkuk nasi.😁 Jimat kann... Cara penyediaan ada pada setiap gambar. Cubalah! Kredit:rozelhomemadecooking LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 38
  • 0
  • 52 Minutes ago

Mericaan Ikan Sembilang @ Warung Sederhana Bu Marni - Juwana Plating (🌟🌟🌟🌟) Taste (🌟🌟🌟🌟) Portion (🌟🌟🌟🌟) Price (🌟🌟🌟🌟🌟) Overall (🌟🌟🌟🌟) #kuliner #foodie #makan #makanmulu #laper #eat #foodhunter #foodphotography #foodgram #eatstagram #food #foodlicious #instafoodie #foodiegram #chefstalk #makanapa #makananenak #demenmakan #gilamakan #tukangmakan #carimakan  #foodporn #foodie #instagram #wisatakuliner #tasty #makanenak #juwana #jawatengah #ikansembilang

  • 9
  • 1
  • 53 Minutes ago

Mangut Ikan Pe (Pari) @ Warung Sederhana Bu Marni - Juwana Plating (🌟🌟🌟) Taste (🌟🌟🌟🌟) Portion (🌟🌟🌟🌟🌟) Price (🌟🌟🌟🌟) Overall (🌟🌟🌟🌟) #kuliner #foodie #makan #makanmulu #laper #eat #foodhunter #foodphotography #foodgram #eatstagram #food #foodlicious #instafoodie #foodiegram #chefstalk #makanapa #makananenak #demenmakan #gilamakan #tukangmakan #carimakan  #foodporn #foodie #instagram #wisatakuliner #tasty #makanenak #juwana #jawatengah #mangutikanpe

  • 4
  • 0
  • 54 Minutes ago

nak lagi resepi, boleh follow @dapuribu.my Pau Gebu Gebas 😍😍😍 Pau boleh dipelbagaikan rasa dengan inti sama ada manis dan juga pedas. Bahan-bahan: 3 cwn tpg gndum 1 1/2 sdu kcl mauripan 1 sdu kcl baking powder 2 sdu bsr myk mask 1sdu bsr gula Cara memasak: Gaul smua di atas Bru masuk air… Uli jdi doh.. Uli lama sikit.. Tu yg buat dia gebu tu Buat bulat2 bg abih.. Letak inti.. Peram 1 jam.. Kukus 7 ke 8 mnt Kredit: Rozita Ramli #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454

  • 71
  • 0
  • 1 Hour ago

Macaroni Schotel Small is back, yuk buruan order! . Periode order: 15 - 17 Nov Pengiriman order: 18 Nov . Why choose Macaroni Schotel Njonja Annie? 🧀 Tanpa MSG & bahan pengawet 🧀 Menggunakan keju Edam & Mozzarella 🧀 Setiap order di buat fresh & langsung di antar 🧀 Crunchy di luar, lembut di dalam ❤ . Order via DM / WA only di 081318498357 . . #njonjaannie #macaronischotel #jualmacaronischotel #cheeselovers #homemade #jualhomemadefood #bakedgoods #foodie #jakartaculinary #jakarta #dutchfoodie #makanenak #makanapa #anakjajan #jktfood #foodporn #makaronipanggang

  • 14
  • 0
  • 1 Hour ago

. Perfect omurice Makan pagi dulu guys At kichi kichi omurice Kyoto japan😊💓💓 .⁣ ⁣ 👆klik tombol biru "FOLLOW" di 👉@doyanmakan.inc ,biar kalian langsung dapetin up date video terbaru yaa gaess... 🤗⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Tag Sahabat-Sahabat kalian yang baik hati yaaa..hati hati yah @awasgendut ga tanggungjawab ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣ #doyanmakan.inc #masakanindonesia #laper #berbagiresep #makanpedas #gorengan #keluarmakan #jajan #kuliner #awasgendut#makanannusantara #wowkuliner #kentang #laperbener #pedas #demenmakan #mieayambakso #sambel #sambelcumi #makananindonesia #maknyus #pesonakuliners #makanapa⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ 📷 All rights and credits reserved to the respective owner(s)

  • 101
  • 0
  • 1 Hour ago

잡채 김밥 Japchae Gimbab 😂 . . . . . . . #menuho #요리 #온더테이블 #맛스타그램이 #요리스타그램 #푸드스타그램 #쿡스타그램 #주부스타그램 #집밥 #맘스타그램 #먹스타그램 #홈쿡스타그램 #인스타푸드 #맛있다그램 #instafood #foodstagram #foodporn #foodlover #instafoodie #foodgasm #happytummy #lifeistasty #lifeisgood #makanapa #homecooking #homemade #식사 #잡채김밥

  • 11
  • 2
  • 1 Hour ago

생선 구이. too lazy to cook, just grilled fish 😆 . . . . . . #menuho #요리 #온더테이블 #맛스타그램이 #요리스타그램 #푸드스타그램 #쿡스타그램 #주부스타그램 #집밥 #맘스타그램 #먹스타그램 #홈쿡스타그램 #인스타푸드 #맛있다그램 #instafood #foodstagram #foodporn #foodlover #instafoodie #foodgasm #happytummy #lifeistasty #lifeisgood #makanapa #homecooking #homemade #식사

  • 14
  • 1
  • 1 Hour ago

C a b a r a n 3 0 h a r i 💪🏻 . . . . Hari 17/30 + 20 jam ✅ . . . Semalam punya cerita, zayyan demam panas 🔛OFF... Mommy susah hati, bawa g klinik dan DR suruh pantau. Mungkin demam viral. Mommy dah x boleh nak fikir ape, beli laksa bungkus bawa balik. Sebelum tu dah bedal roti hotdog 1 1/2 ketul + karipap seketul + muruku adlaah 2,3 ggulung 😣 . Bila keadaan serabut mcm tu, mommy memang mula nak stress makan mulaaa la x menentu. Sebab tu bila nak 'diet' ni, janganlaaaa stress nnti mcm2 kita nak makan 😫 . Balik rumah, terus makan laksa ni tapi x habis pun. Kongsi dengan kakak. Dapat masuk separuh je... Bg anak makan ubat, dengan mommy2 pun pengsan. Ni baru sempat nak updte❗️ . Nak jadi cerita, menyesal makan bnda yang mengarut2 tu timbanglaaaa pg tdi. Tau x? Turun juga 0.3gm.. 😅 . Nasiblaaaaa kalau x 😫 . . Jom sihat sama2 😘 . #misicqnanienaksihat #dapocqnanie #intermittentfasting #intermittentfastingmalaysia #omadmeal #sukusukuseparuh #eatcleanmalaysia #healthyfood #menusihatmalaysia #makanansihatmalaysia #makanapa #makansedap #cqnaniemakankedai

  • 8
  • 0
  • 2 Hours ago

Sambal Hijau Ikan Bilis pun boleh dibuat perencah #nasigorengkampung. Sedap tau!!😋 . Senang pulak tu nak buat. Cuma guna satu sudu makan Sambal Hijau Ikan Bilis #beqquu untuk satu mangkuk nasi. . Pastu tambah telur 🍳...perrghhh.. Sedap dan mengenyangkan. . BEQQUU•PANASKAN•HIDANGKAN. ... 📲 KALAU NAK CUBA LAUK BEQQUU NI, CALL ATAU CLICK link ini di bio: https://www.wasap.my/+60167441922 . . ... #beqquu #beqquufrozenlauk #laukfrozen #laukbekumalaysia #nakmakanapa #lauksedap #resepisedap #makan #jommakan #makanan #masakapahariini #sambalhijauikanbilis #rahsiamemikatsuami #sedapsangat #makanapa #eatdrinkkl #klfoodie #klfoodies #laukpauk #laukayam #makanmalam #masakansimple #laukdaging #selerakampung

  • 4
  • 0
  • 2 Hours ago

Pagi pagi paling praktis ya Makan Mie..😋 @miesuksessid . Kamu team aduk / team ga diaduk? #food #noodles #makanmakan #miepedas #pedaschallenge #makanapa #instantfood #foodphotography

  • 2
  • 0
  • 3 Hours ago

TIPS POSITIF HAMIL DALAM 3 BULAN ============================== Buat Bunda yang belum positif hamil & belum dikaruniai momongan Hayo, siapa yang mau dapat TIPS GRATIS cara "TEPAT & BENAR" dalam menentukan PROSES KEHAMILAN??? Bagi yg ingin dapat TIPS GRATIS silahkan Komen "SAYA MAU TIPSNYA" di kolom komentar ya! TIPS GRATIS ini akan kami berikan bagi 200 komen yg masuk lebih dulu! YuK! Tuliskan komen dari sekarang juga ya Bund Karna waktu terbatas hanya 2 Minggu ke depan Kami juga punya "PROGRAM HAMIL" dengan harga terjangkau bagi bunda yg mau ikut dengan PROMIL kami. Dan sudah banyak TESTIMONI dari para Bunda yg sudah BERHASIL membuktikannya. #resepinspirasi #kenyangirl #sukamakan #jommakan #masakanmelayu #sedap #makanmakanmakan #makananviral #makanterusss #makanapa #keluarmakan #sayasukamakan #gagaldiet #jjcm #nasilemak #pelayaran #sayamasak #medan #sedapgiler #jjcm2018 #foodpornmedan #jjcmtv3 #terengganu #jalanjalancarimakan #kakimakan #akusuka #utmskudai #kebayatradisional #kebayacantik #kebayainspirasi

  • 1
  • 0
  • 4 Hours ago

Berangkat jln.jend sudirman jkrt . . . . . . 🔥MAKARONI,MIELIDI& BASRENG FAMELA🔥 ⬇TERSERDIA RASA⬇ ✔PEDAS JERUK ✔PEDAS ORIGINAL ✔PEDAS MANIS ✔BARBERQUE ✔BALADO MERAH ✔SAPI PANGGANGANG ✔RUMPUT LAUT ✔SAMBEL HEJO ✔ASIN JERUK ✔JAGUNG BAKAR ✔KEJU ✔BASRENG ASIN ✔BASRENG P. ORIGINAL ✔BASRENG P. JERUK . 📌DALAM UKURAN 〰70G 〰250G 〰500G (kecuali mielidi) UNTUK MENYICIPI RASA DAN RESELLER BISA MENGHUBUNGI NMOR DI BAWAH INI⬇ 📞083867243599 #makananfavorite #makanangurih #resellerwelcome #jajananngehits #kulinerkekinian# #makaroni #marishalawat #makaronienak #makananenak #makaronipedas #makananmurah #makaronikeju #enak#makanapa #makaronigoreng #makaronifamela#jajananpasar #jajanankekinian #jajanansd #food #homemade#kuekering #kuliner #oleholehonline#reseller#basrengfamela#famelafood . . . Bismillah walhamdulillah

  • 6
  • 0
  • 9 Hours ago

Model bungkusan Makaroni ukuran 1 1/2 kg.... . . . . . . . . 🔥MAKARONI,MIELIDI& BASRENG FAMELA🔥 ⬇TERSERDIA RASA⬇ ✔PEDAS JERUK ✔PEDAS ORIGINAL ✔PEDAS MANIS ✔BARBERQUE ✔BALADO MERAH ✔SAPI PANGGANGANG ✔RUMPUT LAUT ✔SAMBEL HEJO ✔ASIN JERUK ✔JAGUNG BAKAR ✔KEJU ✔BASRENG ASIN ✔BASRENG P. ORIGINAL ✔BASRENG P. JERUK . 📌DALAM UKURAN 〰70G 〰250G 〰500G (kecuali mielidi) UNTUK MENYICIPI RASA DAN RESELLER BISA MENGHUBUNGI NMOR DI BAWAH INI⬇ 📞083867243599 #makananfavorite #makanangurih #resellerwelcome #jajananngehits #kulinerkekinian# #makaroni #marishalawat #makaronienak #makananenak #makaronipedas #makananmurah #makaronikeju #enak#makanapa #makaronigoreng #makaronifamela#jajananpasar #jajanankekinian #jajanansd #food #homemade#kuekering #kuliner #oleholehonline#reseller#basrengfamela#famelafood . . . Bismillah walhamdulillah

  • 5
  • 0
  • 9 Hours ago

Double chek... agar pengiriman akurat smp ketangan penerima... . . . . . . . . 🔥MAKARONI,MIELIDI& BASRENG FAMELA🔥 ⬇TERSERDIA RASA⬇ ✔PEDAS JERUK ✔PEDAS ORIGINAL ✔PEDAS MANIS ✔BARBERQUE ✔BALADO MERAH ✔SAPI PANGGANGANG ✔RUMPUT LAUT ✔SAMBEL HEJO ✔ASIN JERUK ✔JAGUNG BAKAR ✔KEJU ✔BASRENG ASIN ✔BASRENG P. ORIGINAL ✔BASRENG P. JERUK . 📌DALAM UKURAN 〰70G 〰250G 〰500G (kecuali mielidi) UNTUK MENYICIPI RASA DAN RESELLER BISA MENGHUBUNGI NMOR DI BAWAH INI⬇ 📞083867243599 #makananfavorite #makanangurih #resellerwelcome #jajananngehits #kulinerkekinian# #makaroni #marishalawat #makaronienak #makananenak #makaronipedas #makananmurah #makaronikeju #enak#makanapa #makaronigoreng #makaronifamela#jajananpasar #jajanankekinian #jajanansd #food #homemade#kuekering #kuliner #oleholehonline#reseller#basrengfamela#famelafood . . . Bismillah walhamdulillah

  • 6
  • 0
  • 9 Hours ago

In frame: 👆🏻Asem asem daging 💸 35.000 📍 Asem asem daging Ko Liem - Jl Karang Anyar ruko 28 C4, Semarang ⭐️ 7/10 . . Jangan lupa follow IG partner kita ya! @tentanghati2019 @tentang.travel . . . #makanangin #laperbanget #wowlaper #bikinlaper #mukbanglovers #doyanmakanenak #tempatmakanenak #mukbangers #eatsleeprepeat #makanapa #makananapaplg #makananindo #makanannusantara #kulinermalam #laperbaper #makanmalam #food #makan #lapermata #indonesia

  • 4
  • 0
  • 10 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya COKLAT AIS KETAGIH Sape hantu coklat mmg akn puas hati dpt minum.. RESEPI COKLAT AIS KETAGIH (SUKATAN UTK BOTOL 1.5L) BAHAN2 -4 SUDU BESAR SERBUK COKLAT/COCOA BRAND VAN HOUTEN -7 SUDU BESAR SUSU PEKAT (IKUT KEMANISAN SENDIRI) -1 CAWAN AIR PANAS -1 CAWAN AIR MASAK -AIS SECUKUPNYA CARA2 -SATUKAN SERBUK COKLAT + SUSU PEKAT + AIR PANAS. KACAU BAGI HILANG KETUL2 SERBUK COKLAT.. -BILA DAH LARUT, MASUKKAN AIR MASAK.. KACAU.. -MASUKKAN AIS SECUKUPNYA.. SIAP.. JGN LUPA BACA BISMILLAH SEBELUM BANCUH AIR N SEBELUM MINUM YER 😊 **BOLEH JUGA CAMPUR DENGAN SUSU TEPUNG/SUSU CAIR.. Credit : Siti Norizan LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 148
  • 0
  • 10 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya COKLAT AIS KETAGIH Sape hantu coklat mmg akn puas hati dpt minum.. RESEPI COKLAT AIS KETAGIH (SUKATAN UTK BOTOL 1.5L) BAHAN2 -4 SUDU BESAR SERBUK COKLAT/COCOA BRAND VAN HOUTEN -7 SUDU BESAR SUSU PEKAT (IKUT KEMANISAN SENDIRI) -1 CAWAN AIR PANAS -1 CAWAN AIR MASAK -AIS SECUKUPNYA CARA2 -SATUKAN SERBUK COKLAT + SUSU PEKAT + AIR PANAS. KACAU BAGI HILANG KETUL2 SERBUK COKLAT.. -BILA DAH LARUT, MASUKKAN AIR MASAK.. KACAU.. -MASUKKAN AIS SECUKUPNYA.. SIAP.. JGN LUPA BACA BISMILLAH SEBELUM BANCUH AIR N SEBELUM MINUM YER 😊 **BOLEH JUGA CAMPUR DENGAN SUSU TEPUNG/SUSU CAIR.. Credit : Siti Norizan LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 88
  • 0
  • 10 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya . MONTE CRISTO SANDWICH 😍😍😍 Bahan-bahan: roti gardenia chicken loaf ayamas chesdale mayonis/honey mastard cili sos/strawberry jam telur breadcrumbs Cara-cara refer kat video. Kredit: Kuali Helena #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 92
  • 0
  • 10 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya . MONTE CRISTO SANDWICH 😍😍😍 Bahan-bahan: roti gardenia chicken loaf ayamas chesdale mayonis/honey mastard cili sos/strawberry jam telur breadcrumbs Cara-cara refer kat video. Kredit: Kuali Helena #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 80
  • 0
  • 10 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya . • • • • • • Karipap Size acuan 5530 Sekilo tepung cap kunci... 3/4 cawan lebih sket minyak.. Saya guna cawan matrik.. Majerin sket je.. 2 cawan air ikut sama byk minyak.. Campur gula dan garam sikit.. 2 sudu makan air kapur jernih.. Kdg letak kdg tak.. Cara2.. Panaskan minyak ngan majerin sikit tu.. Gaul sampai jadi serbuk.. Dan masukkan air separuh dalam Bm.. Masukkan tepung dalam bm dgn air kapur tadi.. Bread maker da uli separuh masukkan balance tepung dan masukkan air last.. Biar die uli smpai benti Bread maker.. Kuarkan doh.. Dan bulat2 kan.. Da siap bulat.. Letak dalam bekas tertutup.. Peram dalam. 1 ke 2 jam.. Inti: Keledek Kentang Ayam Serbuk kari daging pedas Bawang Daun sup Garam Gula Air Cara-cara: Rebus keledek bersama kentang.. Toskan bila empuk.. Tumis bawang... Masukkan ayam... Goreng2 sekejap.. Masukkan rempah kari.. Masukkan garam.. Masukkan gula..kacau2.. Masukan chicken stok.. Masukkan air..masukkan kentang. Biar die pekat. Kacau2 sampai masak. Siap! Kredit: Noraini Mohd Jizam #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 145
  • 2
  • 10 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya . • • • • • • Karipap Size acuan 5530 Sekilo tepung cap kunci... 3/4 cawan lebih sket minyak.. Saya guna cawan matrik.. Majerin sket je.. 2 cawan air ikut sama byk minyak.. Campur gula dan garam sikit.. 2 sudu makan air kapur jernih.. Kdg letak kdg tak.. Cara2.. Panaskan minyak ngan majerin sikit tu.. Gaul sampai jadi serbuk.. Dan masukkan air separuh dalam Bm.. Masukkan tepung dalam bm dgn air kapur tadi.. Bread maker da uli separuh masukkan balance tepung dan masukkan air last.. Biar die uli smpai benti Bread maker.. Kuarkan doh.. Dan bulat2 kan.. Da siap bulat.. Letak dalam bekas tertutup.. Peram dalam. 1 ke 2 jam.. Inti: Keledek Kentang Ayam Serbuk kari daging pedas Bawang Daun sup Garam Gula Air Cara-cara: Rebus keledek bersama kentang.. Toskan bila empuk.. Tumis bawang... Masukkan ayam... Goreng2 sekejap.. Masukkan rempah kari.. Masukkan garam.. Masukkan gula..kacau2.. Masukan chicken stok.. Masukkan air..masukkan kentang. Biar die pekat. Kacau2 sampai masak. Siap! Kredit: Noraini Mohd Jizam #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 72
  • 0
  • 10 Hours ago

PADU BETUL LAH SAMBAL MENGILAI NI! 😍 Sambal Bilis Petai Extra Pedas ni tinggal sebotol je lagi tau. Makan dengan cucur panas-panas memang umphhh! Nak sambar? Terus klik link di bio dan dapatkan Kupon Diskaun dengan setiap pembelian Set Kombo! #jommakan #dapurkaknis #kenyangkanperutsuami #Resepimemikatsuami #masak #kongsiresepi #makan #sukamakan #sukamasak #makanapa #masakapaariini #masaksendiri #sedapsangat #makanfree #malaysiafood #sedap #resepi #sambalviral #teampodehmembara #sambalsedap #sambaldapurkaknis #hantusambal #hantupedas #sambalgaring #sambalkering #mesratravel #sambalhantu #sambalpuaka #sambalmengilai #sambalbunian

  • 4
  • 0
  • 10 Hours ago

nak lagi resepi, boleh follow @resepiibu.my Begedil Daging Bahan-bahan: 1 kilo kentang (dikupas kulitnya, dipotong bulat) 250 gram daging cincang (goreng dengan sedikit garam hingga kering) 2 biji putih telur (masukkan sedikit garam) 1/2 cawan bawang goreng secukup daun sup/daun bawang (dihiris) 2 sudu teh serbuk lada putih garam secukup rasa Minyak masak Cara-cara: 1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng kentang yang telah dipotong bulat dan angkat setelah kentang masak. Toskan. Kemudian tumbuk sehingga lumat. 2. Masukkan daging cincang, serbuk lada putih, daun sup/bawang, bawang goreng, dan garam. Gaul hingga rata dan sebati. 4. Bentukkan bulat-bulat dan celupkan dengan putih telur sebelum digoreng dalam minyak panas. 5. Goreng sehingga garing atau kuning keemasan. Angkat dan toskan. #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 75
  • 1
  • 11 Hours ago

nak lagi resepi, boleh follow @dapuribu.my⠀ ⠀ CORNDOG CHEEZY LELEH 🧀⠀ ⠀ Bahan-bahan (10-15 stick):⠀ ⠀ Lidi/Bamboo Chopstick⠀ Hotdog⠀ Mozarella cheese block⠀ Breadcrumbs⠀ ⠀ Bahan-bahan salut tepung:⠀ ⠀ Tepung gandum - 2 cawan⠀ Serbuk penaik - 2 sudu besar⠀ Garam - 2 sudu kecil⠀ Gula - 2 sudu kecil⠀ Yis - 6 gram⠀ Susu full cream - 2 cawan⠀ Telur - 1 biji⠀ ⠀ Cara-cara: ⠀ ⠀ Cucuk hotdog/moza cheese dkt stick lidi/bamboo chopstick mengikut citarasa anda. Dan buat bancuhan salut tepung. Kacau & gaul semua bahan salut tepung sampai sebati, jangan terlalu cair & jangan terlalu pekat. Chillkan 15 minit dalam peti ais & keluarkan & gaul semula. Masuk bancuhan tepung dalam gelas yg tinggi supaya senang nak celup stick dalam tu. Dah celup, gaulkan/golek dekat breadcrumbs ( serbuk roti sampai bersalut semuanya ) & last sekali boleh terus goreng dan boleh juga frozenkan ☺️⠀ ⠀ Kredit: Aleen Shinara⠀ ⠀ #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler#malaysiafood #makanmakanmakan⠀ ⠀ Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454

  • 437
  • 2
  • 12 Hours ago

TIPS POSITIF HAMIL DALAM 3 BULAN ============================== Buat Bunda yang belum positif hamil & belum dikaruniai momongan Hayo, siapa yang mau dapat TIPS GRATIS cara "TEPAT & BENAR" dalam menentukan PROSES KEHAMILAN??? Bagi yg ingin dapat TIPS GRATIS silahkan Komen "SAYA MAU TIPSNYA" di kolom komentar ya! TIPS GRATIS ini akan kami berikan bagi 200 komen yg masuk lebih dulu! YuK! Tuliskan komen dari sekarang juga ya Bund Karna waktu terbatas hanya 2 Minggu ke depan Kami juga punya "PROGRAM HAMIL" dengan harga terjangkau bagi bunda yg mau ikut dengan PROMIL kami. Dan sudah banyak TESTIMONI dari para Bunda yg sudah BERHASIL membuktikannya. #resepinspirasi #kenyangirl #sukamakan #jommakan #masakanmelayu #sedap #makanmakanmakan #makananviral #makanterusss #makanapa #keluarmakan #sayasukamakan #gagaldiet #jjcm #nasilemak #pelayaran #sayamasak #medan #sedapgiler #jjcm2018 #foodpornmedan #jjcmtv3 #terengganu #jalanjalancarimakan #kakimakan #akusuka #utmskudai #kebayatradisional #kebayacantik #kebayainspirasi

  • 0
  • 0
  • 12 Hours ago

nak lagi resepi, boleh follow @resepiibu.my MASH POTATO 😋😍😘 Bahan-bahan untuk kentang putar: 8 biji kentang 1 kotak kecil susu segar sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar) secukup rasa serbuk lada hitam dan lada sulah Cara-cara: 1. Kentang dikupas kulitnya dan dipotong 2. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 10 hingga 15 minit dengan api sederhana. 2. Bila kentang sudah empuk, toskan air 3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek. 4. Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau nak pedas boleh letak lebih. 5. Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan lenyek lagi sehingga rata..sy guna hand blender nk senang.. Dpt texture halus. Bahan-bahan Sos (Gravy): - 1 labu bawang besar (dadu) - 2 ulas bawang putih (dadu) - 4 sudu butter - 2 sudu tepung gandum@ jagung - 2 kiub ayam - lada hitam dan sulah - 2 1/2 cawan air Cara-cara: 1. Cairkan butter dalam kuali dan tumiskan bawang (api sederhana). Biarkan dia bertukar warna sedikit perang (warna caramel ) 2. Masukkan tepung gandum/ jagung kacau terus ye sehingga tepung jadi warna coklat atau sehingga warna sos yang korang suka. 3. Masukkan air (sikit2 smbil kacau) dan kacau sehingga sebati.tutup api masuk blender.. Blend sampai semua hancur. Masak balik atas api sederhana. 4. Masukkan kiub ayam dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa mengikut citarasa 5. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air. 6. Kacau sehingga rata dan tutup api. Jika sos kentang putar berketul, masukkan sos ke dalam blender dan blend sampai tak berketul. Kredit: Dapur Cik Lyn #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 179
  • 1
  • 13 Hours ago

Manisan labuuuuuu 🥒🥒🥒🥒🥒⁣ Kalau dengar labu pasti mikirnya lembut lembek2 gitu yah.⁣ Eitsss...Kalo manisan labu buatan makansamamama itu beda loh.⁣ Teksturnya garing kress kress, segar, manis, asam, sedikit pedas....⁣ Penasaran khannn...makanya yuk cobain di order.⁣ Mimin tunggu ya...⁣ ⁣ ⁣ ⁣ Always made fresh everyday by Mama using high quality and healthy ingredients. ⁣⁣ ✔Tanpa pengawet⁣⁣ ✔Tanpa pemanis buatan⁣⁣ ✔Higienis⁣⁣ ⁣⁣ Ingin bertanya ke Mama atau ingin memesan silahkan WA ke 087885170236 atau klik link yang ada di profil.⁣⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ #masakanthailand#jktgo#kokokuliner#makanapa#mukbangjkt#ceker#salad#chinesefood#gofood#laper#masakanmama#doyanmasak#reseprumahan#dessert#manisan#acar#crunchy#kuliner#hobimasakid

  • 11
  • 0
  • 13 Hours ago

[ FEEDBACK CUSTOMER ] Alhamdulillah di sini, kami sertakan feedback daripada customer kami..🤗🤗 . ' Alhamdulillah, semangat nak baca al-quran!!😍😍🤗 . . Jom Sahabat2 dapatkan alquran tags ENUUR segera!! . . Cara Tempahan : . 1. Whatsapp +60199039612 . Atau . 2. Tinggalkan Nombor Tel di ruangan comment nanti saya DM 😊 . #alquranpelangi#alqurantagging#hantaranperkahwinan#quranhour#makanapa#ustadihidayat#dakwahmalaysia#qurandihatiku#bacaquran#hafizquran#tilawahalquran#qurantaggirl#hijrahku#hijrahquote#islamicquotes#videoceramah#videoislam#ajimaura#terapiinstagram#qurandigital

  • 7
  • 0
  • 13 Hours ago
  • 26
  • 0
  • 14 Hours ago

nak lagi resepi, boleh follow @dapuribu.my MINI BITES 🌭 Suara mcm okay sikit laaa, boleh laa ( sebelum org tnye i let u guys know, im recovering from a sinus surgery ) This time tk laju sbb video tak bnyk shot and tak trkejar train 🚂 😂 so no rap keyh! . Bahan yg diperlukan . Pastry sheet Cheese Hotdog . This is a special 3 ingredient recipe yg sgt simple , budak2 suka laa nie . Snack untk bawak bekal g sekolah or midnight snack 😍 . Blh jgk tkr ingredients dia ikt creativity, letak cheese only , nutella or anything that suits. Kau jgn letak petai sudah 😂 . Between yanie terovercook, sbb nak kasi cheese dia garing . bake suhu 180 for 5-10 minit je . TAG ORANG SUKA MENGUNYAH ♥️MINI BITES 🌭 Suara mcm okay sikit laaa, boleh laa ( sebelum org tnye i let u guys know, im recovering from a sinus surgery ) This time tk laju sbb video tak bnyk shot and tak trkejar train 🚂 😂 so no rap keyh! . Bahan-bahan: . Pastry sheet Cheese Hotdog . This is a special 3 ingredient recipe yg sgt simple , budak2 suka laa nie . Snack untk bawak bekal g sekolah or midnight snack 😍 . Blh jgk tkr ingredients dia ikt creativity, letak cheese only , nutella or anything that suits. Kau jgn letak petai sudah 😂 . Between yanie terovercook, sbb nak kasi cheese dia garing . bake suhu 180 selama 5-10 minit. Kredit: @azirahalyanie #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454

  • 87
  • 0
  • 14 Hours ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • Resepi Apam Molek/Solo Bahan2: 1. 3 cawan tepung gandum 2. 1 cawan tepung beras 3. 1 cwn gula pasir 4. 1/2 cawan minyak msk 5. 1 peket mauripan/11gm 6. 2 ½ cawan air msk 7. Inti ikut citarasa Cara: Campur semua bahan2 n kacau hingga sebati.Lbh cepat blend smua bhan2 kecuali inti. perap 1 jam tuang adunan separuh dlm acuan yg disapu myk sedikit kmudian letak inti & tuang lg adunan hgga penuh acuan. lukis ikut kretifviti msing2 ye..sy just titik sedikit pewarna kmudian lorek2 shj. Kukus selama 10-15 minit api sederhana. balut penutup pengukus dgn kain bersih. Slmt mencuba😊 Kredit Resepi : norafiza kamarin . Jom follow @resepi.mom @resepi.mom @resepi.mom

  • 50
  • 1
  • 14 Hours ago

MEMANG SEDAP. PASTI NAK LAGI. KEK BATIK by Dessert Johor Bahru Mehhh order sekarang... Harga? RM8.00/pack jerrrr Caj COD? 🚙 RM3.00 jer.. Open to all kawasan Pasir Gudang & Johor Bahru 🏠🏢 Meh Whatssap kita Tekan link kat bio ⬆️ . . #kekbatikjohor #kekbatikjohorbahru #kekbatiksedap #kekbatikwow #kekbatik #kekbatikcod #pasirgudangcod #Johorfoodie #Johorfood #Johorbharufood #Awakmakanapa #Eateryjohor #visitjohor #lovefood #foodhunter #makanmakan #makanmana #makanapa #jbfood #jbfooddelivery #foods #foodlover #foodforlife #jb #johorbahru #johor #eatjb #myeatsjb #codjohorbahru #codpasirgudang

  • 1
  • 0
  • 18 Hours ago

Review from customer ❤ Thank you nak repeat order.. See siapa dah makan mesti nak lagi.. . . Mehhh order sekarang... Harga? RM8.00/pack jerrrr Caj COD? 🚙 RM3.00 jer.. Open to all kawasan Pasir Gudang & Johor Bahru 🏠🏢 Meh Whatssap kita Tekan link kat bio ⬆️ . . #kekbatikjohor #kekbatikjohorbahru #kekbatiksedap #kekbatikwow #kekbatik #kekbatikcod #pasirgudangcod #Johorfoodie #Johorfood #Johorbharufood #Awakmakanapa #Eateryjohor #visitjohor #lovefood #foodhunter #makanmakan #makanmana #makanapa #jbfood #jbfooddelivery #foods #foodlover #foodforlife #jb #johorbahru #johor #eatjb #myeatsjb #codjohorbahru #codpasirgudang

  • 2
  • 0
  • 18 Hours ago

Review from customer ❤ Thank you nak repeat order.. See siapa dah makan mesti nak lagi.. . . Mehhh order sekarang... Harga? RM8.00/pack jerrrr Caj COD? 🚙 RM3.00 jer.. Open to all kawasan Pasir Gudang & Johor Bahru 🏠🏢 Meh Whatssap kita Tekan link kat bio ⬆️ . . #kekbatikjohor #kekbatikjohorbahru #kekbatiksedap #kekbatikwow #kekbatik #kekbatikcod #pasirgudangcod #Johorfoodie #Johorfood #Johorbharufood #Awakmakanapa #Eateryjohor #visitjohor #lovefood #foodhunter #makanmakan #makanmana #makanapa #jbfood #jbfooddelivery #foods #foodlover #foodforlife #jb #johorbahru #johor #eatjb #myeatsjb #codjohorbahru #codpasirgudang

  • 3
  • 0
  • 18 Hours ago
  • 2
  • 0
  • 20 Hours ago

DONE TOPPING 🥰 Mehhh order sekarang... Harga? RM8.00/pack jerrrr Caj COD? 🚙 RM3.00 jer.. Open to all kawasan Pasir Gudang & Johor Bahru 🏠🏢 Meh Whatssap kita Tekan link kat bio ⬆️ . . #kekbatikjohor #kekbatikjohorbahru #kekbatiksedap #kekbatikwow #kekbatik #kekbatikcod #pasirgudangcod #Johorfoodie #Johorfood #Johorbharufood #Awakmakanapa #Eateryjohor #visitjohor #lovefood #foodhunter #makanmakan #makanmana #makanapa #jbfood #jbfooddelivery #foods #foodlover #foodforlife #jb #johorbahru #johor #eatjb #myeatsjb #codjohorbahru #codpasirgudang

  • 2
  • 0
  • 20 Hours ago

Ada sesiapa mengidam KEK BATIK?? Mehhh order sekarang... Harga? RM8.00/pack jerrrr Caj COD? 🚙 RM3.00 jer.. Open to all kawasan Pasir Gudang & Johor Bahru 🏠🏢 Meh Whatssap kita Tekan link kat bio ⬆️ . . #kekbatikjohor #kekbatikjohorbahru #kekbatiksedap #kekbatikwow #kekbatik #kekbatikcod #pasirgudangcod #Johorfoodie #Johorfood #Johorbharufood #Awakmakanapa #Eateryjohor #visitjohor #lovefood #foodhunter #makanmakan #makanmana #makanapa #jbfood #jbfooddelivery #foods #foodlover #foodforlife #jb #johorbahru #johor #eatjb #myeatsjb #codjohorbahru #codpasirgudang

  • 2
  • 0
  • 21 Hours ago