Hashtag: #sukamasak

204,812 Posts

Top Posts

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • Talam gula merah. Kuih lama yg tetap disukai ramai. Sy share utk yg nak cuba buat. InshaAllah jadi klu ikut betul2 resepi ni. Kuih ni klu kita angkat boleh goyang bg tgedik2 😅 Resepi Talam Gula Merah 1st step sapu loyang dgn minyak masak dan lapikkan dgn plastik. Ketepikan. Lapisan Bawah (gula merah) 1cawan gula merah masak bersama 1cawan air. Ketepikan. Suka manis blh tambah sedikit gula putih. 1 1/2 cawan tepung gandum 1sdb tepung ubi 1sdb air kapur (jgn pekat sgt) 1sdb kicap pekat (sy guna jenama jalen) ni utk bg color cantik. Tak de efek rasa. 2 cawan air Air gula merah satukan dgn air biasa jdkan 3cawan air. Jgn lebih ye. Satukan kesemua tepung, air kapur, kicap dan gula pasir klu nk tambah la. Sy mmg pakai gula merah je. Tapiskan. Masukkan dlm kuali, kacau sehingga naik wab. Jgn sampai pekat. Masukkan dlm loyang kukus 15- 20minit dgn api agak besar. Lapisan atas 2 1/2 cawan santan pekat (tp jgn pekat sgt2 tau, tambah air klu pekat sgt2 santan tu) 1 1/2 cawan tepung beras 1 sdk garam atau secukupnya la Satukan semua kacau sebati. Tapiskan. Masukkan dlm kuali kacau sehingga naik wap. Tuang diatas lapisan gula merah tadi. Kukus lg 25minit atau sehingga masak. Sejukkan dan boleh potong dgn pisau plastik credit : Shakinah Zainal‎ . Jom follow @resepimasaksedap

  • 126
  • 2
  • 1 Hour ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • Sotong Masak 3 rasa + Ubi kentang*👩‍🍳 Sotong stgh kilo Ubi kentang 2 biji ( Grg dulu ketepi kan) Cili merah 3biji Cili Padi 6 biji Bwg kecik 3 ulas Sedikit belacan Bwg putih 2ulas(Semua tumbuk dulu ya) Serai sebatang ketuk2 Air asam jawa satu cwn Sedikit kicap manis Pati ayam knoss Seketul Sedikit garam dgn gula Hiasan Cili padi 6 biji Cili merah sebiji sedikit daun bwg Cara2 Tumis bhn2 yg d tumbuk xd... Sampai pecah minyak... Kemudian masukkan air asam jawa, air lemon 2 sudu kecik, Sedikit kicap manis ,Pati ayam, Garam dgn Gula, Masak bgi pekat kemudian masukkan Sotong masak smpai kering sedikit kuah ,kemudian masukkan ubi yg d grg xd dgn hiasan siap blh di hidangkan😁 Kredit Resepi : siti fatimah . . . Jom Jom Follow kak @resepikitchen @resepikitchen

  • 1,288
  • 6
  • 1 Day ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • Jejari roti bersalut tepung bestari . Memang sedap..rangup je..tak serap minyak! . Bahan-bahan . Roti gardenia Tepung pilihan hati..tepung bestari(asli) **nak guna yg spicy@blackpaper pun boleh...ikut citarasa Potong roti jadi jejari.. . 1. Buat bancuhan tepung basah @ kering...asingkan.. **kalau guna tepung bestari ni telur x perlu tambah..dah ckup semua dlm tepung tu..garam perasa bagai pun tak perlu.. . 2. Masukkn roti dalam tepung basah..salut2 sebati...letak pulak tepung kering.....gaul2 rata biar semua roti kena.. . 3. Goreng lah! Sampai warna brown...angkat...tos minyak pada tisu dapur tu... . Siap! Jom cari sos..yumeh! . Kredit: Norhayati Hashim . Jom follow @resepimasaksedap

  • 563
  • 9
  • 19 Hours ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • Chocolate Chips Muffins Bahan-bahannya : *3 cawan tepung gandum *1 cawan serbuk koko *1 sudu kecil baking powder *1 sudu kecil soda bicarbonate *1 sudu teh garam 2 cawan gula halus (boleh kurangkan sikit ikut citarasa) 2 cawan susu segar 2 biji telur ayam gred A 1 cawan minyak masak atau minyak jagung 1 sudu teh esen vanilla Bahan hiasan Chocolate Chips & Badam Cincang secukupnya. Cara membuatnya : 1. Ayak bahan bertanda * dalam satu bekas besar. Gaul rata. 2. Masukkan semua bahan basah ke dalam adunan tepung tadi. Gaul rata menggunakan whisk. Kalau nak guna mixer atau blender pun boleh. Tapi kacau dengan whisk pun dah cukup. Gaul rata hingga tiada tepung bergumpal. Bila adunan dah rata, boleh masukkan sedikit chocolate chips jika mahu. Taknak pun takpe. Gaul lagi. 3. Tuangkan adunan kira-kira 3/4 dalam paper cup. Taburkan chocolate chips dan badam cincang di atas muffins. 4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 10 minit lebih awal. Suhu anggaran 170-180c selama 20 minit. Siap! *Muffins ini lebih sedap dan moist jika dimakan keesokan harinya. Sebaiknya buat lebih awal. Muffins ini memang kegemaran anak-anak terutama yang sukakan coklat. Buatnya mudah, dapatnya banyak. Selamat bermuffins! kredit: zuraita mohd anua . Jom follow @resepimasaksedap

  • 975
  • 5
  • 19 Hours ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • Minum petang mee udang jer.. resepi mee udang simple mee kuning secukupnya udang secukupnya kepala udang(direbus utk jadikan stok) # cili kering segenggam(ikut selera pedas masing2) # bawang putih 3ulas # halia sikit # bawang merah 8 biji # udang kering 1 mangkuk kecil. # sebiji kentang # 2 biji keledek hiasan: Sawi daun bawang bawang goreng telur limau nipis Cili hijau cara: rebus kepala udang,dptkan 1 mangkuk sederhana stok udang ketepikan. rebus kentang dan keledek,blend halus dan ketepikan. kisar semua bahan bertanda tumis hingga naik bau..masukkan stok udang..masak lagi hingga didih.. tambah garam ckit,gula ckit,gula melaka dan cukup rasa..masuk keledek n kentang blend td.tmbah air jika perlu. dah didih baru masukkn udang dan siap. Kredit, Mira edora . . Jom Jom Follow kak @resepikitchen @resepikitchen

  • 1,591
  • 14
  • 17 Hours ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • Petang guys.. perut sentiasa lapar.. i bt kek untaian kasih cintaku padamu.. eh2 nama kek pon.. guna planta je Resepi dlam ig (sunflower_october) Loyang size 8 250 gm planta 1 cawan gula halus(manis sgt kurangkan 3/4 cawn) 4 bji telur Esen vanilla Susu pekat 2 sb 2 cawan epung naik sendiri Pewarna 3 kaler Milo Cara2 Mix planta+gula 5mnt,masukkan semua telur,susu,esen mix 3 mnt Masukkan tepung 2 minit.. Bahagi 3 kaler Masukkn warna hijau dlu dlm loyang dh sapu butter Pastu ayak Milo ats tu, masukkan pula warna kuning,ayak Milo lagi,masukkan pink .. Bakar suhu 140 mnt 45 mnt .. Oven elba 42liter .. Jom follow @resepimasaksedap

  • 1,198
  • 6
  • 2 Days ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • ❤Kuih Pelita Sagu❤ Lapisan Bawah Sagu Daun Pandan Pewarna Merah Gula Cara: Sagu d rendam bsma pwrna merah.. Smpai kmbg. Lps 2 msk sagu 2 ats api yg srdhana msukkn skli daun pndn, gula, air dan kcau smpai sagu btl2 msk.. Ttup api Lps 2 msukkn sagu ke dlm kerongsong Lapisan Atas Tepung Kastard Tepung Jagung Santan Gula Garam Telur Cara: Masukkn semua bhn lapisan ats 2 kacau biar semua sebati lps 2 masak d ats api yg sdrhana.. Dh btl2 msk. Lps 2 msukkn dlm blder. Blder mjdi halus lps 2 tuang kt ats lapisan bawah tdi.. Biar sejuk seketika blh la hdg untuk d mkn😋 Sng je kn. Nie cara sy mgkin org lain cara lain kn.. 😊 Kredit: Noraini Anie . Jom follow @resepimasaksedap

  • 798
  • 11
  • 1 Day ago

nak lagi resepi, boleh follow @dapuribu.my Resepi ni memang ngam untuk korang yang teringin nak makan pizza tapi malas nak uli doh. Meh buat ikut resepi hakak ni. Kalau roti tak habis makan dekat nak expired tu pun boleh buat gini. Resepi ni korang boleh tukar bahan ikut selera. Nak masuk ayam ke, udang, chicken loaf, pepperoni atau apa-apa je ikut suka. Boleh jugak tambahkan kapsikam atau cili bagi yang suka pedas. Nota: Masak atas api kecil supaya bahagian bawah roti tak hangus. Boleh masak guna oven atau microwave. Kredit: Kuali Helena #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454

  • 1,870
  • 4
  • 22 Hours ago

Recent Posts

Perkedel kentang temannya soto medan Bahan Kentang kuning 2kg Seledri 3 batang Bwng goreng segenggam Telur 1 butir Kaldu Garam Caranya Bersihkan kulit kentang.. cuci bersih pot pot lalu goreng Seledri cuci bersih iris halus Kentang yg udah di goreng di halusin.. saya pakai batu ulekan.. setelah halus kentangnya.. masukin seledri.. bwng goreng..kaldu.. garam koreksi rasa. Kalau dah ok rasanya buat bulat2 tekan tekan lalu pipihkan dikit bentuknya. Kemudian kocok lepas 1butir telur ksh kecap asin dikit.. celupkan perkedel dlm telur goreng pake minyak panas api sedang.. siap deh❤ . . #homecookisthebest #homecooking #resepmasak #fotomasak #berbagiresep #doyanmasak #sukamasak #doyanmakan #cooking #cook #eat #hobby #doyancook #instafood #instaeat #homecooking #foodtoshare #homesweethome #bagibagiresep #simplecooking #cooklovers #cookingathome #happycooking #homecooking #homecooks #masakanrumah #hobbymasak

  • 6
  • 2
  • 2 Minutes ago

Picit LOVE ye kak ❤️ • • • • • Apam Pisang Simple Sukatan Cawan Gebu😍 Credit DM ye kak 😊 Bahan-bahan Resepi Apam Pisang Gebu Sukatan Cawan 3/ 4 cawan gula pasir 1 cawan minyak masak 3 biji telur gred A 2 cawan tepung gandum 1 sdt baking soda 1 sdt baking powder 5 biji pisang berangan@ 10-11bj pisang emas . Cara Cara Masak Resepi Apam Pisang Simple Sukatan Cawan 1. Masukkan semua bahan kecuali hirisan pisang ke dalam blender .. kisar hingga sebati..peram adunan selama 30minit.. 2. Panaskan air kukusan hingga air mendidih.. api sederhana yer.. sapu minyak pada acuan.. masukkan adunan 3/4 acuan.. letak hirisan pisang.. kukus selama 15- 18minit Selamat Mencuba. . Jom follow @resipicake 🥧

  • 3
  • 1
  • 3 Minutes ago

Alhamdulillah, jumat penuh berkah🤲 Menu naudan catering pagi ini🙏 #tongsengayam#tahutepung#masakanrumahan#masakanharian#cateringmingguan#sukamasak#sukakuliner#semangatmasak💪

  • 0
  • 0
  • 15 Minutes ago

Semoga yang like dan komen amin bulan ini bisa cepat mempunyai momongan.,. Amiinn . . . . . Layanan Konsultasi kami, HEALTH & PREGNANCY CONSULTANT 🌷Pengobatan Penyakit 🌷Program kehamilan 🌷Infertilitas - Yuk follow @promil_sukses_id @promil_sukses_id @promil_sukses_id - untuk dapat info medis dan jika ada pertanyaan seputar KEHAMILAN, KESEHATAN DAN KECANTIKAN silahkan ajukan via DM (privasi terjaga) atau ️✔ contact person : 📲Wa: 085244525042 - @raffinagita1717 Tekan ♥, dan mention teman kamu untuk saling berbagi tentang info kesehatan!! @ayutingting92 - #masakanindonesia #masak #masakanrumah #resepmasakan #masakanrumahan #masakan #masakini #belajarmasak #videomasak #masakannusantara #fotomasak #resepmasak #masaksendiri #masakanku #hobimasak #masakecil #resepmasakanindonesia #yukbelajarmasak #sukamasak #masakmasak #chinesefood #masakansederhana #bayitabung #morula #masakankampung #masakapahariini #masakan #kumpulanresepmasak #masakansunda #marimasak

  • 1
  • 0
  • 23 Minutes ago

Semoga yang like dan komen amin bulan ini bisa cepat mempunyai momongan.,. Amiinn . . . . . Layanan Konsultasi kami, HEALTH & PREGNANCY CONSULTANT 🌷Pengobatan Penyakit 🌷Program kehamilan 🌷Infertilitas - Yuk follow @promil_sukses_id @promil_sukses_id @promil_sukses_id - untuk dapat info medis dan jika ada pertanyaan seputar KEHAMILAN, KESEHATAN DAN KECANTIKAN silahkan ajukan via DM (privasi terjaga) atau ️✔ contact person : 📲Wa: 085244525042 - @raffinagita1717 Tekan ♥, dan mention teman kamu untuk saling berbagi tentang info kesehatan!! @ayutingting92 - #masakanindonesia #masak #masakanrumah #resepmasakan #masakanrumahan #masakan #masakini #belajarmasak #videomasak #masakannusantara #fotomasak #resepmasak #masaksendiri #masakanku #hobimasak #masakecil #resepmasakanindonesia #yukbelajarmasak #sukamasak #masakmasak #chinesefood #masakansederhana #bayitabung #morula #masakankampung #masakapahariini #masakan #kumpulanresepmasak #masakansunda #marimasak

  • 0
  • 0
  • 23 Minutes ago

PENCET 💗 LOVE Dulu Sebelum Coba Resepnya Dan Follow @resepnbaking Agar Kita Makin Semangat Update Resepnya 😊⁣ .⁣ ⁣ ⁣ PUKIS⁣ By @cynthiahali⁣ Source @yackikuka ⁣ ⁣ Bahan-bahannya :⁣ - 250 ml santan ( 200 ml santan kara + 50 ml air )⁣ - 1/2 sdt garam⁣ - 2 butir telur⁣ - 1 kuning telur⁣ - 150 gr gula pasir⁣ - 5 gr ragi⁣ - 250 gr tepung terigu serbaguna⁣ - 1/4 sdt baking powder⁣ - 25 gr butter / margarin , lelehkan⁣ - mentega secukupnya utk memoles⁣ ⁣ Cara membuat : ⁣ 1. Masak santan dan garam di atas api kecil hingga mendidih, angkat, sisihkan⁣ 2. Kocok telur dan gula pasir dgn kecepatan tinggi hingga mengembang lembut, tambahkan ragi, aduk rata.⁣ 3. Masukkan tepung terigu yg sudah diayak dan baking powder, mixer kembali dgn low speed, tuangkan santan sedikit demi sedikit ⁣ 4. Matikan mixer , tambahkan butter /margarin cair, aduk rat , diamkan kurang lebih 1 jam , lalu aduk -aduk kembali sebentar ⁣ 5. Panaskan cetakan pukis, tuang adonan, udah setengah matang masukkan keju, meses atau topping sesuai selera⁣ 6. Tutup dan biarkan sampai matang •⁣ ⁣ .⁣ Suka Masak & Makan? ⁣ Follow 👉 @101makananenak ⁣ Follow 👉 @resepjajananmurah ⁣ .⁣ 📌Tag Teman Kamu!⁣ ♡ Like ➫ Share 💬Comment⁣ © Contact Us for Credit or Removal⁣ .⁣ .⁣

  • 26
  • 2
  • 32 Minutes ago

Ada yg suka telur bebek? 😚⁣ .⁣ .⁣ Telur Dadar Minang ⁣ By @masaktv⁣ .⁣ .⁣ BAHAN:⁣ 3 butir telur bebek⁣ 5 siung bawang merah⁣ 3 lembar daun jeruk⁣ 2 lembar daun bawang⁣ 1 lembar daun kunyit⁣ 3 batang seledri⁣ Sambal merah (cabai keriting, bawang merah dan tomat merah)⁣ Cabai keriting giling⁣ ½ sdt lada⁣ 1 sdt garam⁣ 50 ml minyak⁣ 3 sdm tepung terigu⁣ .⁣ CARA MEMBUAT:⁣ 1. Tumis sambal merah hingga matang⁣ 2. Campurkan 3 butir telur bebek dengan 3 sdm terigu, lada, garam, sambal merah, daun bawang, daun kunyit, daun seledri dan bawang merah. Aduk hingga merata⁣ 3. Panaskan minyak, goreng telur hingga matang merata⁣ 4. Sajikan selagi masih hangat⁣ .⁣ .⁣ Jangan lupa follow @masakan.masakini biar gak ketinggalan resep terupdate 😍😍😍⁣ .⁣ .⁣ #resepkulinernusantara #dapur_masak_ #kulinerlezat #masakmasak #masakapahariini #masakmudah #kakimakan #sayasukamasak #masakankampung #makanfree #yukmasak #masakanmelayu #masakansederhana #videomakanan #sukamasak #masaksendiri #resepibonda #sayamasak #vitdaily #masakanharini

  • 7
  • 0
  • 41 Minutes ago

Sentuh (LOVE) ♥️ jangan lupa Bun • • • • • • OSENG_TEMPE_PEDAS_MANIS By. @Echi_Raffani2016 . . 2bh Tempe 2bh Bawang putih 5bh Bawang Merah 10bh Cabe Hijau mix cabe merah 1bh Tomat buah merah 1/2 bh tomat hijau 2sdm Kecap Manis Gula merah dan garam secukupnya . . Langkahnya____ Iris Semua bumbu lalu tumis dech dgn sedikit minyak.. beri Air sedikit gula merah dan Garam.. Lalu masukkan tempenya *mentah . Oseng oseng dan masukkan kecapnya lalu masukkan tomat buah..oseng sebentar angkat dech. . . Follow yuh Bun 🥘 @hidanganrumahan

  • 11
  • 1
  • 56 Minutes ago

TIPS POSITIF HAMIL DALAM 3 BULAN ============================== Buat Bunda yang belum positif hamil & belum dikaruniai momongan Hayo, siapa yang mau dapat TIPS GRATIS cara "TEPAT & BENAR" dalam menentukan PROSES KEHAMILAN??? Bagi yg ingin dapat TIPS GRATIS silahkan Komen "SAYA MAU TIPSNYA" di kolom komentar ya! TIPS GRATIS ini akan kami berikan bagi 200 komen yg masuk lebih dulu! YuK! Tuliskan komen dari sekarang juga ya Bund Karna waktu terbatas hanya 2 Minggu ke depan Kami juga punya "PROGRAM HAMIL" dengan harga terjangkau bagi bunda yg mau ikut dengan PROMIL kami. Dan sudah banyak TESTIMONI dari para Bunda yg sudah BERHASIL membuktikannya. #ayamgeprek #ayamgoreng #ayamkrispi #resepbaking #tumisan #fotomasak #berbagiresep #resepcemilan #resepnusantara #yukbelajarmasak #sukamasak #reseproemahan #belajarmemasak #resepkeluarga #resepsayur #resepindonesia #resepmakanannusantara #bakingcookingpemula #resepmakanansederhana #resepsedap #menusederhana #resepmudah #kebayabagus #makeupwedding #makeupweddingjakarta #hijabindokece #seragamnikahan #kebayakondangan #muajakarta #muabandung

  • 1
  • 0
  • 1 Hour ago

Kehamilan adalah masa dimulai dari konsepsi sampai lahirnya janin lamanya adalah 280 hari (40 minggu atau 9 bulan 7 hari) dihitung dari hari pertama haid terakhir. Kehamilan adalah pertumbuhan dan perkembangan janin intra uteri mulai sejak konsepsi dan berakhir sampai permulaan persalinan. Kehamilan merupakan proses yang diawali dengan adanya pembuahan (konsepsi), masa pembentukan bayi dalam rahim, dan diakhiri oleh lahirnya sang bayi. Faktor-faktor penghambat kehamilan antara lain : 1. Penyumbatan saluran tuba 2. Pcos (sel telur tidak matang) 3. Ketidak seimbangan hormonal 4. Endometriosis 5. Sperma encer/kualitas nya kurang bagus 6. Verikokel 7. Haid tidak teratur 8. Keputihan abnormal 9. Ovarium premature 10. Miom 11. Kista 12. Ejakulasi dini 13. Kehamilan lemah 14. Infeksi virus torch 15. Masalah rahim/kandungan (rahim retrofleksi/rahim arahnya ke belakang) Dll. KONSULTASIKAN MASALAH PENGHAMBAT PROMIL ANDA PADA KAMI : 📲 WA ☞ 0895340098100

  • 1
  • 1
  • 1 Hour ago

Semoga yang like dan komen amin bulan ini bisa cepat mempunyai momongan,,,,,,,... Aamiin آَمِيـٍـِـنْ .. آَمِيـٍـِـنْ .. آَمِيـٍـِـنْ يَآرَبْ آلٌعَآلَمِِيِنْ ....🤲🤲🤲 Tahukah bunda ... Proses kehamilan itu adalah kodrat wanita dambaan semua pria , namun ternyata tidak semua dari kita begitu mudah mencapai kodrat tersebut seiring dengan begitu banyak faktor yang menjadi penghambatnya seperti Siklus haid tdk lancar, Kista, Miom, Azoospermia, Terathospermia, Olighoseprmia Obesitas, Keputihan dan masih banyak faktor faktor lainnya yang menghambat terjadinya proses kehamilan .. Menunda berusaha bukan pilihan yang tepat, Keinginan dan impian hanyalah menjadi khayalan jika hanya menunggu Keajaiban semata .. sebab keajaiban itu datang bersamaan dengan Doa kuat dan di sertai dengan Usaha yang tepat ... Konsultasikan masalah Kehamilan anda bersama Promil Bunda , solusi kehamilan Cepat , Sehat dan Tepat Mau info lebih lanjut segera ================================================= Tekan ♥, dan mention teman kamu untuk saling berbagi tentang info kesehatan!! . Jangan lupa Like dan Tag teman atau saudara terdekat kalian Follow FOLLOW : 💧@pingin_cepat_hamil 💧@pingin_cepat_hamil 💧@pingin_cepat_hamil . 🏥Info Seputar kehamilan, solusi penghambat kehamilan, Kesehatan & Hiburan Bayi 🏥 Konsultasi Gratis HUBUNGI : 📲Wa: 0895-3400-98100 link di Bio👆👆

  • 1
  • 1
  • 1 Hour ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • picit air asam je td😆ad lebih seko tt punya lh😬korang nk resepi follow kami rapat2,free nnt kami share😚 Bahan2 5 ekor ikan kembung 2 ulas bawang merah besar diricih 6 biji cili padi-diricih 1 biji cili besar merah dipotong 2 cm belacan - dibakar & dtenyeh. 1 biji tomato-dipotong dadu 3 s/b asam pes asam jawa 2 biji limau kasturi 1sudu kfc kerisik Garam & gula. Cara2:- 1-Ikan direbus dgn asam keping,secubit garam dan sedikit air. 2-Biarkan ikan mendidih dan masak. 3-Angkat ikan dan ketepikan.Buangkan asam keping yg telah direbus tadi. 4-Bancuh air rebusan dgn bhn ricih (tambah air lg jika inginkan kuah yg lebih). 5-Masukkan bhn yg dipotong dadu dan dihiris tadi (tomato + cili merah,cili padi & bawang besar). 6-Masukkan pes asam jawa & perahkan 2 biji limau kasturi. 7-Masukkan blacan,kerisik,bubuh garam & gula,gaulka sebati. 8-Sesuaikan rasa & kepekatan kuah yg diingini. 😇😋Siram atas ikan rebus tadi, hidangkan dgn nasi panas. kredit: nurul hawa nadila sari Jom Jom Follow kak @resepikitchen @resepikitchen

  • 69
  • 1
  • 1 Hour ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • KUIH SERIAYU Bahan 2 cawan tepung gandum 1 cawan gula halus 1 cawan santan - kisarkan segenggam kelapa parut dan 4 helai daun pandan (potong2) dgn 1 cawan air.. Tapiskan untuk dapatkan 1 cawan santan tadi . 2 biji telur gred B 1 sudu kecil ovellet (penuh) 1 sudu kecil esen vanilla 1 sudu kecil pewarna hijau 1 biji kelapa parut putih + sedikit garam + 1 sudu tepung gandum/tepung ubi.. Gaul sebati Cara2 : . ▶Mixer gula dgn telur hingga kembang (nampak putih) berhenti sekejap . ▶Masukkan ovellet, esen vanilla dan pewarna hijau..sambung mixer hingga rata..tuang santan berselang seli dgn tepung sehingga habis . ▶Panaskan kukusan hingga betul2 mendidih..acuan sapu minyak..masukkan kelapa tadi dlm acuan..tekan kemas . ▶Tuang adunan penuh sama paras acuan..air betul2 mendidih..kukus selama 15 minit..api sederhana besar . ▶Agak2 dah suam..boleh keluarkan kuih dari acuan kredit: zura zul . . . Jom follow @resepidelicious

  • 63
  • 1
  • 1 Hour ago

Ada tak member or geng yang selalu LAPAR ??? Tapi makan macam-macam.. asal lalu aje kedai mesti nak beli something contohnya air tin. Asal bau masakan aja, perut dah lapar bergegas p cari mana datangnya bau makanan yang sedap tu..rasa belum lagi...bau makanan tu yang menyelerakan anak tekaknya... Ni Sindrom Pantang Nampak Makanan kat otaknya 😅. Siapa kawan dia macam tu... 24jam fikir makan makan makan... dalam tidur pon lih fikir sebab otak kita ni tak pernah berhenti berfikir... . . Siapa gitu... tag kawan anda... beritahu mereka... jom join KURUS ONLINE COACHING musim 52 DECEMBER ini... tak yah fikir nak makan apa.. kami dah sediakan jadual pemakanan anda yang SIHAT dan anda makan 5-6x sehari... tak sempat nak lapar dah... asyik makan aje.. takdela anda makan merapu.. malah anda dapat turun berat 3-10kg dan reshape badan tu.. . Booking slot anda sekarang ❗❗❗ Jangan tunggu jangan lengah..anda akan nikmati perbezaannya.. . . Klik link Ig bio or WhatsApp untuk pendaftaran slot anda di 👇:- ▶️ Coach @naini_nasir +60193452365 ▶️ Coach @naini_nasir +60193452365 ▶️ Coach @naini_nasir +60193452365 . . #turunberatdarirumah #ilmudiet #dietplan #dietdgncoach #dietsihat #syukurselalu💕 #kobuat💪kodapat💪 #resepisedap #resepisihat #senamandirumah #dilemagemuk #sukamakan #sukamasak #kurusdaripejabat #kuruscepat #kuruslangsing #kurus #gemuk #ubatgemuk #makanansihat #jomfit #jomkurussihat #akunakkurus #akumasaksendiri #akubukanygdulu #jjcmtv3

  • 6
  • 0
  • 1 Hour ago

Semoga yang bergabung PROGRAM KEHAMILAN nya disini bisa secepatnya POSITIF HAMIL,, Aminn.. ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ Mendambakan sang buah hati bukan lagi hanya impian semata. 💑💑💑 Sudah banyak yg ‌🇧‌🇪‌🇷‌🇭‌🇦‌🇸‌🇮‌🇱 ‌🇭‌🇦‌🇲‌🇮‌🇱 & SEMBUH dr penyakit yg dideritanya selama ini. Tingkat keberhasilannya sudah 95%. Yuk cek IG kami bunda. 👍👍👍 atau konsultasi langsung dengan kami 💁💁 Cek ig kami juga ya bund; 👇 @cara_promilpasutri @hamil_cepat02 @cara_program_hamil #ayamgeprek #ayamgoreng #ayamkrispi #resepbaking #tumisan #fotomasak #berbagiresep #resepcemilan #resepnusantara #yukbelajarmasak #sukamasak #reseproemahan #belajarmemasak #resepkeluarga #resepsayur #resepindonesia #resepmakanannusantara #bakingcookingpemula #resepmakanansederhana #resepsedap #menusederhana #resepmudah

  • 4
  • 0
  • 1 Hour ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • Talam gula merah. Kuih lama yg tetap disukai ramai. Sy share utk yg nak cuba buat. InshaAllah jadi klu ikut betul2 resepi ni. Kuih ni klu kita angkat boleh goyang bg tgedik2 😅 Resepi Talam Gula Merah 1st step sapu loyang dgn minyak masak dan lapikkan dgn plastik. Ketepikan. Lapisan Bawah (gula merah) 1cawan gula merah masak bersama 1cawan air. Ketepikan. Suka manis blh tambah sedikit gula putih. 1 1/2 cawan tepung gandum 1sdb tepung ubi 1sdb air kapur (jgn pekat sgt) 1sdb kicap pekat (sy guna jenama jalen) ni utk bg color cantik. Tak de efek rasa. 2 cawan air Air gula merah satukan dgn air biasa jdkan 3cawan air. Jgn lebih ye. Satukan kesemua tepung, air kapur, kicap dan gula pasir klu nk tambah la. Sy mmg pakai gula merah je. Tapiskan. Masukkan dlm kuali, kacau sehingga naik wab. Jgn sampai pekat. Masukkan dlm loyang kukus 15- 20minit dgn api agak besar. Lapisan atas 2 1/2 cawan santan pekat (tp jgn pekat sgt2 tau, tambah air klu pekat sgt2 santan tu) 1 1/2 cawan tepung beras 1 sdk garam atau secukupnya la Satukan semua kacau sebati. Tapiskan. Masukkan dlm kuali kacau sehingga naik wap. Tuang diatas lapisan gula merah tadi. Kukus lg 25minit atau sehingga masak. Sejukkan dan boleh potong dgn pisau plastik credit : Shakinah Zainal‎ . Jom follow @resepimasaksedap

  • 126
  • 2
  • 1 Hour ago

Telur adalah sumber protein yg sangat baik... tetapi kita kena tahu berapa Kalori untuk sebiji Telur 🥚? Siapa suka makan telur? . Sebiji Telur yang telah di rebus bersamaan 78 kalori. Telur rebus untuk putih sahaja 17 kalori... berapa kalori untuk kuning sahaja?? Ha cer jawab... 78 kal - 17 kal = 61 kalori untuk telur warna kuning sahaja. tinggi kan 😲... So yang nak berDIET tu..bagi perempuan disarankan ambil 2 biji telur hanya putih sahaja dan 1 biji telur penuh bersamaan 112 kalori sahaja.. sangat mengenyangkan dan menyihatkan. . Elakkan daripada makan telur yg digoreng ya.. sebiji telur yg digoreng bersamaan 110 kalori...😮. . Selamat berDIET... . Info dan tips sihat 👉 Follow ig @naini_nasir +60193452365 . #turunberatdarirumah #ilmudiet #dietplan #dietdgncoach #dietsihat #syukurselalu💕 #kobuat💪kodapat💪 #resepisedap #resepisihat #senamandirumah #dilemagemuk #sukamakan #sukamasak #kurusdaripejabat #kuruscepat #kuruslangsing #kurus #gemuk #ubatgemuk #makanansihat #jomfit #jomkurussihat #akunakkurus #akumasaksendiri #akubukanygdulu #jjcmtv3

  • 5
  • 0
  • 1 Hour ago

Finesse Gods & Goddess , LLC is an apparel brand that focus on providing affordable luxury to the fashion enthusiast. Owned, operated and founded by @flexluga , with the vision that Finesse Gods & Goddess will reach local and national markets but also be branded to have a global appeal. . . . . . . . #recent #lfl #dt #happy #foodstylist #style #likeforlike #foodphotographer #explore #music #likealways #beautiful #discoverpage #likeforlikeback #liked #trending #foodie #instadaily #iwantyouchallenge #art #me #likeall #explorepageready #keilxtaylorbeat #explorepage #sukamasak #instafood #viralvideos #viral #smile

  • 4
  • 0
  • 3 Hours ago

Meskipun gk jago masak tp ak suka masak bgmnpun hasilnya ttp bahagia 😅 #belajarmasak #sukamasak #selalubersyukur #bikinbaksosendiri

  • 9
  • 0
  • 6 Hours ago

Seafood Mentaiko Rice. Mushroom rice topped with grilled shrimp & tuna, and special sauce made with Japanese mayo, mentaiko (spicy salted cod roe) and chilli sauce. • • • • • #recipeoftheday #feedfeed #seafoodie #mentaiko #bonappetit #eatingfortheinsta #foodgasmic #instayum #iatetheworld

  • 38
  • 4
  • 7 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya COKLAT AIS KETAGIH Sape hantu coklat mmg akn puas hati dpt minum.. RESEPI COKLAT AIS KETAGIH (SUKATAN UTK BOTOL 1.5L) BAHAN2 -4 SUDU BESAR SERBUK COKLAT/COCOA BRAND VAN HOUTEN -7 SUDU BESAR SUSU PEKAT (IKUT KEMANISAN SENDIRI) -1 CAWAN AIR PANAS -1 CAWAN AIR MASAK -AIS SECUKUPNYA CARA2 -SATUKAN SERBUK COKLAT + SUSU PEKAT + AIR PANAS. KACAU BAGI HILANG KETUL2 SERBUK COKLAT.. -BILA DAH LARUT, MASUKKAN AIR MASAK.. KACAU.. -MASUKKAN AIS SECUKUPNYA.. SIAP.. JGN LUPA BACA BISMILLAH SEBELUM BANCUH AIR N SEBELUM MINUM YER 😊 **BOLEH JUGA CAMPUR DENGAN SUSU TEPUNG/SUSU CAIR.. Credit : Siti Norizan LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 115
  • 0
  • 7 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya COKLAT AIS KETAGIH Sape hantu coklat mmg akn puas hati dpt minum.. RESEPI COKLAT AIS KETAGIH (SUKATAN UTK BOTOL 1.5L) BAHAN2 -4 SUDU BESAR SERBUK COKLAT/COCOA BRAND VAN HOUTEN -7 SUDU BESAR SUSU PEKAT (IKUT KEMANISAN SENDIRI) -1 CAWAN AIR PANAS -1 CAWAN AIR MASAK -AIS SECUKUPNYA CARA2 -SATUKAN SERBUK COKLAT + SUSU PEKAT + AIR PANAS. KACAU BAGI HILANG KETUL2 SERBUK COKLAT.. -BILA DAH LARUT, MASUKKAN AIR MASAK.. KACAU.. -MASUKKAN AIS SECUKUPNYA.. SIAP.. JGN LUPA BACA BISMILLAH SEBELUM BANCUH AIR N SEBELUM MINUM YER 😊 **BOLEH JUGA CAMPUR DENGAN SUSU TEPUNG/SUSU CAIR.. Credit : Siti Norizan LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂#resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 59
  • 0
  • 7 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya . MONTE CRISTO SANDWICH 😍😍😍 Bahan-bahan: roti gardenia chicken loaf ayamas chesdale mayonis/honey mastard cili sos/strawberry jam telur breadcrumbs Cara-cara refer kat video. Kredit: Kuali Helena #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 60
  • 0
  • 7 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya . MONTE CRISTO SANDWICH 😍😍😍 Bahan-bahan: roti gardenia chicken loaf ayamas chesdale mayonis/honey mastard cili sos/strawberry jam telur breadcrumbs Cara-cara refer kat video. Kredit: Kuali Helena #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 59
  • 0
  • 7 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya . • • • • • • Karipap Size acuan 5530 Sekilo tepung cap kunci... 3/4 cawan lebih sket minyak.. Saya guna cawan matrik.. Majerin sket je.. 2 cawan air ikut sama byk minyak.. Campur gula dan garam sikit.. 2 sudu makan air kapur jernih.. Kdg letak kdg tak.. Cara2.. Panaskan minyak ngan majerin sikit tu.. Gaul sampai jadi serbuk.. Dan masukkan air separuh dalam Bm.. Masukkan tepung dalam bm dgn air kapur tadi.. Bread maker da uli separuh masukkan balance tepung dan masukkan air last.. Biar die uli smpai benti Bread maker.. Kuarkan doh.. Dan bulat2 kan.. Da siap bulat.. Letak dalam bekas tertutup.. Peram dalam. 1 ke 2 jam.. Inti: Keledek Kentang Ayam Serbuk kari daging pedas Bawang Daun sup Garam Gula Air Cara-cara: Rebus keledek bersama kentang.. Toskan bila empuk.. Tumis bawang... Masukkan ayam... Goreng2 sekejap.. Masukkan rempah kari.. Masukkan garam.. Masukkan gula..kacau2.. Masukan chicken stok.. Masukkan air..masukkan kentang. Biar die pekat. Kacau2 sampai masak. Siap! Kredit: Noraini Mohd Jizam #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 93
  • 2
  • 7 Hours ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Double tap ❤ dulu ye sebelum baca resepinya . • • • • • • Karipap Size acuan 5530 Sekilo tepung cap kunci... 3/4 cawan lebih sket minyak.. Saya guna cawan matrik.. Majerin sket je.. 2 cawan air ikut sama byk minyak.. Campur gula dan garam sikit.. 2 sudu makan air kapur jernih.. Kdg letak kdg tak.. Cara2.. Panaskan minyak ngan majerin sikit tu.. Gaul sampai jadi serbuk.. Dan masukkan air separuh dalam Bm.. Masukkan tepung dalam bm dgn air kapur tadi.. Bread maker da uli separuh masukkan balance tepung dan masukkan air last.. Biar die uli smpai benti Bread maker.. Kuarkan doh.. Dan bulat2 kan.. Da siap bulat.. Letak dalam bekas tertutup.. Peram dalam. 1 ke 2 jam.. Inti: Keledek Kentang Ayam Serbuk kari daging pedas Bawang Daun sup Garam Gula Air Cara-cara: Rebus keledek bersama kentang.. Toskan bila empuk.. Tumis bawang... Masukkan ayam... Goreng2 sekejap.. Masukkan rempah kari.. Masukkan garam.. Masukkan gula..kacau2.. Masukan chicken stok.. Masukkan air..masukkan kentang. Biar die pekat. Kacau2 sampai masak. Siap! Kredit: Noraini Mohd Jizam #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 50
  • 0
  • 7 Hours ago

PADU BETUL LAH SAMBAL MENGILAI NI! 😍 Sambal Bilis Petai Extra Pedas ni tinggal sebotol je lagi tau. Makan dengan cucur panas-panas memang umphhh! Nak sambar? Terus klik link di bio dan dapatkan Kupon Diskaun dengan setiap pembelian Set Kombo! #jommakan #dapurkaknis #kenyangkanperutsuami #Resepimemikatsuami #masak #kongsiresepi #makan #sukamakan #sukamasak #makanapa #masakapaariini #masaksendiri #sedapsangat #makanfree #malaysiafood #sedap #resepi #sambalviral #teampodehmembara #sambalsedap #sambaldapurkaknis #hantusambal #hantupedas #sambalgaring #sambalkering #mesratravel #sambalhantu #sambalpuaka #sambalmengilai #sambalbunian

  • 3
  • 0
  • 7 Hours ago

FOLLOW AJA DULU, MANA TAU NANTI BUTUH. - *kista, miom, sumbatan tuba, pcos* menjadi hambatan / momok semua wanita yang ingin hamil *SEMOGA yang like dan comen terhindar dari semua hambatan kehamilan itu* kalalu pun ada *hambatan kehamilan* Segera konsultasi kan pada kami ⇛⇛🌹KONSULTASI GRATIS🌷 👉🎂Wa: 085731197606

  • 13
  • 1
  • 7 Hours ago

nak lagi resepi, boleh follow @resepiibu.my Begedil Daging Bahan-bahan: 1 kilo kentang (dikupas kulitnya, dipotong bulat) 250 gram daging cincang (goreng dengan sedikit garam hingga kering) 2 biji putih telur (masukkan sedikit garam) 1/2 cawan bawang goreng secukup daun sup/daun bawang (dihiris) 2 sudu teh serbuk lada putih garam secukup rasa Minyak masak Cara-cara: 1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng kentang yang telah dipotong bulat dan angkat setelah kentang masak. Toskan. Kemudian tumbuk sehingga lumat. 2. Masukkan daging cincang, serbuk lada putih, daun sup/bawang, bawang goreng, dan garam. Gaul hingga rata dan sebati. 4. Bentukkan bulat-bulat dan celupkan dengan putih telur sebelum digoreng dalam minyak panas. 5. Goreng sehingga garing atau kuning keemasan. Angkat dan toskan. #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

  • 57
  • 0
  • 8 Hours ago

JIKA BENCI,LAKUKAN DENGAN CINTA.. . . Join kelas diet ADVANCE NOVEMBER! . DIKELAS INI KAMU AKAN MENDAPATKAN : 📙 booklet panduan kelas diet 🍪 Snack idea 📝 Panduan menu makan siang 📲 Komunitas Online by WA 💰 Rewards 👧 one on one coaching 💯 bergaransi 🍭 tips cheating day . Coach Dwi konsultan menejemen pengelolaan berat badan sejak 2015, terbantu turun 14 kg! . Check result dari kelas kami di highlight! . Hubungi kami lewat link berikut untuk mendapatkan informasi lebih lanjut : . . http://bit.do/askdwitomy . . #dietsehat #dietenak #kelasdietonline #duniaslimchallenge #slimchallenge #dietsehat #dietenak #kelasdietonline #duniaslimchallenge #slimchallenge e #tipsdietkenyang #tipsdietsehat #tipsdietalami #tipsdietmudah #tipsdiet #dietmayojabodetabek #dietdietdiet #dietmayocimahi #dietsehatalami #dietalami #dietalamisehat #coachdwi #dietmayojabodetabek #dietdietdiet #workout #tantanganberanilangsing #tantanganberanisehat #sukamasak #sukamakan #sukakuliner #sukangemil #pecintamakananpedas

  • 0
  • 0
  • 8 Hours ago

⁣ Resepi Bepang⁣ Kacang ⁣ Bahan:⁣ -1 cawan kacang (sangai sampai garing, buang kulit)⁣ -1/2 cawan campuran bijan hitam & putih (sangai dalam 4 ke 5 minit, api kecil)⁣ -1/2 cwn gula putih -1/2 cwn gula perang -2 sudu minyak masak⁣ ⁣ Cara:⁣ -blend kering kasar kacang. Hanya jd mcm terbelah 4 ke 6 mcm tu. jangan kecik sangat.⁣ lagi elok ditumbuk tp faa malas 🤪. -tabur sesudu bijan dalam loyang stainless steel. Jangan guna loyang plastik ya.⁣ -masukkan gula dalam kuali, buka api sederhana dan kacau sampai gula hampir larut.⁣ -masukkan minyak dan kacau lagi sampai gula bertukar perang. ⁣ -masukkan kacang dan bijan. Kacau bila dah rata terus tutup api. Jangan terlalu lama nnt jd hangit.⁣ -tuang adunan dalam loyang tadi. Balut plastik pada sudip kayu, tekan tekan bepang sampai padat dan rata. ⁣ -masa tengah suam ni boleh dipotong empat segi. Done.⁣ ⁣ #dapurfaafeefoo #bepang #bepangkacang #bepangdapurfaafaeefoo #peanutbrittle #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn

  • 35
  • 2
  • 9 Hours ago

nak lagi resepi, boleh follow @dapuribu.my⠀ ⠀ CORNDOG CHEEZY LELEH 🧀⠀ ⠀ Bahan-bahan (10-15 stick):⠀ ⠀ Lidi/Bamboo Chopstick⠀ Hotdog⠀ Mozarella cheese block⠀ Breadcrumbs⠀ ⠀ Bahan-bahan salut tepung:⠀ ⠀ Tepung gandum - 2 cawan⠀ Serbuk penaik - 2 sudu besar⠀ Garam - 2 sudu kecil⠀ Gula - 2 sudu kecil⠀ Yis - 6 gram⠀ Susu full cream - 2 cawan⠀ Telur - 1 biji⠀ ⠀ Cara-cara: ⠀ ⠀ Cucuk hotdog/moza cheese dkt stick lidi/bamboo chopstick mengikut citarasa anda. Dan buat bancuhan salut tepung. Kacau & gaul semua bahan salut tepung sampai sebati, jangan terlalu cair & jangan terlalu pekat. Chillkan 15 minit dalam peti ais & keluarkan & gaul semula. Masuk bancuhan tepung dalam gelas yg tinggi supaya senang nak celup stick dalam tu. Dah celup, gaulkan/golek dekat breadcrumbs ( serbuk roti sampai bersalut semuanya ) & last sekali boleh terus goreng dan boleh juga frozenkan ☺️⠀ ⠀ Kredit: Aleen Shinara⠀ ⠀ #malaysianfoodie #resepimudah #malaysia #foodpanda #masakan #masak #dapur #makan #makanan #foodpornmalaysia #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #masakankampung #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #lapar #sedapsangat #vitdaily #sedap #sedapgiler#malaysiafood #makanmakanmakan⠀ ⠀ Berminat viralkan perniagaan anda? Sila Whatsapp ke 0175403454

  • 291
  • 2
  • 9 Hours ago

wah enak pol 😍 . Ngiler kan guys? Follow dulu dong @mouthwateringpost @mouthwateringpost @mouthwateringpost Jangan mau ngiler sendirian!!! Tag siapapun yg mau kamu ajak ngiler bareng 😋 Scroll untuk liat liat postingan lain yg sama sama bikin ngiler yaaaa 😍 #jakartafood #wowkuliner #malaysianfoodie #makananenak #sukamasak #sukamakan #kulinerindonesia #indonesianfood #makanan #crunch #satisfyingvideos #youtube #koreanfood #먹스타그램 #asmr #먹방 #food #instafood #mukbang #faridanurhan #Repost @ommakanom • • • • • Nyobain siomay dengan topping beraneka ragam dari @siomay.mami , ini siomay nya ada 4 varian yaitu original, keju, rawit dan sosis. Untuk saus kacangnya sendiri kental sih aku suka, jika kekentalan kalian bisa tambahin air hangat dikit sesuai kebutuhan. Dimakan pas anget-anget duh, asoy bossqueh. Oiya si mami ini sudah jualan siomay cukup lama loh, kurang lebih 30 tahunan. Pantes rasanya nikmat duniawi! . . Tonton review kuliner seru lainnya on my YouTube ya, link on profile . . 🔎 @siomay.mami 💯 Halal 🛵 Grabfood available 📍Pengiriman Dari Jakut & Jaktim 💰 start from 7k 🌟 8.8/10 . . #kulinerjakarta #siomay #noodle #foodstagram #foodvlogger #indonesiancuisine #noodles #streetfood #jktfoodbang

  • 2
  • 0
  • 9 Hours ago

Mangkuk tingkat 14/11/2019 @ainuliciouskitchenlab 😋 Kari ayam ala kelate, sayur buncis cendawan, sambal kecap bilis kentang 👌#mangkuktingkat #masakanrumah #mainmasak2 #sukamasak #terapiminda #ainulmardhiahmohdisa

  • 6
  • 0
  • 9 Hours ago

Nahhh. Ber bepang lagi kita. Kalau dah kata minat kan. Huhu. Sambil layan bola sambil kunyah bepang. Kali ni buat guna bijan hitam campur putih. Nyummm. Alhamdulillah ❤️ . #dapurfaafeefoo #bepang #bepangkacang #bepangdapurfaafaeefoo #peanutbrittle #foodporn #sayasukamasak #masakansimple #foodpornmalaysia #majalahrasa #resepisimple #resepisenang #homecooked #instafood #masakdarihati #sukamakan #sukamasak #resepimudah #resepicampakcampak #resepisedap #foodchannelcooking #mahn

  • 36
  • 2
  • 9 Hours ago

Kmrn masak soto medan.. banyak yg nanya gmn masaknyaaa.. saya share caranyaaa Soto medan Bahan Ayam 1ekor Santan 1/2 butir kelapa Bumbu yg di haluskan 8 siung bwng merah 4 siung bwang putih Seruas jahe Seruas kunyit Jinten Bubuk ketumbar Lada Bumbu cemplungan lainnya Sere Daun jeruk Kayu manis Cengkeh Kapulaga Bahan pelengkap Tauge Bwng goreng Perkedel Emping Daun seledri Cara masaknya Tumis bumbu halus masukin bumbu cemplungan.. tumis ampe wangi.. masukin ayam aduk aduk lalu tuangkan santan encer plus air kira kira sepanci ya.. msk ampe ayam empuk. Masukin santan kental.. kecilkan api aduk terus biar ga pecah santan. Lalu tambahkan garam dan kaldu.. koreksi rasa. Siap deh kuahnya Ambil ayamnya ksh kecap asin goreng lalu suwir suwir Toge rebus di air mendidih sebentar aja Cabe rawit rebus.. tiriskan lalu haluskan ama sedikit garam Sajikan soto dgn pelengkap lainnya #resepmasak #masakanrumahan #fotomasak #marimasak #instafood #hobbymasak #homecookisthebest #homecooking #resepmasak #fotomasak #berbagiresep #doyanmasak #sukamasak #doyanmakan #cooking #cook #eat #hobby #doyancook #instafood #instaeat #homecooking #foodtoshare #homesweethome #bagibagiresep #simplecooking #cooklovers #cookingathome #happycooking #homecooking #homecooks #masakanrumah #hobbymasak

  • 506
  • 65
  • 2 Days ago